Evacuació

Una gestió diferent del dolor | Evacuació
 

Evacuació

 

Evacuació

“[Pel que fa a la representació dels Nadius Americans], gairebé tothom veu l’ús de les imatges estereotipades i congelades en el passat com una incorrecció política: són temps en què s’insta a «col·laborar» amb els nadius en aquest aspecte. La meua perspectiva és que se tracta de quelcom que va molt més enllà de les darreres tendències en museística o comissariat. Una volta el criteri historicista s’ha normalitzat en la psique d’un col·lectiu, és difícil –per no dir impossible– actuar en tant que persones dinàmiques i empoderades. Col·laborar no significa res, en el context d’una narrativa purament historicista: no considerar vàlid i autosuficient el nostre pensament contemporani és també un dispositiu d’aculturació.

 

No estic suggerint que tots els museus d’història hagin d’abolir-se, ni crec tampoc que la Història com a disciplina sigui necessàriament colonial. Des de la meua perspectiva personal, com a antropòloga i nadiu americana, crec que el privilegi d’una història «segura» va en detriment de tribus com la meua, desesperadament necessitades de desenvolupar un sentit de la dignitat basat en qui som i no en qui érem. I en cas que calgui utilitzar models historicistes, potser poden usar-se per reflectir l’experiència nativa (…)

 

¿Per què celebrem la supervivència de la cultura dels nadius americans, en comptes d’intentar comprendre quant hem perdut i per què? És aquest el tipus de representació què m’interessa; i fins on jo sé, no hi ha cap museu que s’estigui referint a la meua gent de forma honesta i des d’una tal aproximació. Podria ser que els museus no fossin el vehicle adequat per aquesta faena: potser ha de ser més aviat tasca d’intel·lectuals, escriptors i artistes, el fet d’explicar aquestes històries. Però abans que aquestes pràctiques puguin desenvolupar-se (…) hem de reconèixer que tenim un problema i posar-hi nom. El privilegi del passat ens ha furtat el futur”.

 

MITHLO, Nancy Marie - History is dangerous

(Traducció pròpia)

 

 

 

 

Llegiu el pdf de l'àudio (35,4 Kb)

 

Obra: Evacuació. Helios Gómez, 1937. Oli sobre tela.