Pintures murals de la conquesta de Mallorca

Una gestió diferent del dolor | Pintures murals conquesta Mallorca
 

Pintures murals de la conquesta de Mallorca

 

Pintures murals de la conquesta de Mallorca

“El capitalisme va ser la contrarevolució que va destruir les possibilitats que havien emergit de la lluita antifeudal –possibilitats que, si s’haguéssin portat a la pràctica, ens haurien estalviat la immensa destrucció de vides i entorn natural que ha marcat l’avenç de les relacions capitalistes a tot el món (…) És en el decurs de la lluita antifeudal que trobem el primer indici en la història d’Europa de l’existència d’un moviment de base de dones contrari a l’ordre establert que contribueix a la construcció de models alternatius de vida comunal. La lluita contra el poder feudal també va produir els primers intents organitzats de desafiar les normes sexuals dominants i d’establir relacions més igualitàries entre homes i dones. Combinades amb el rebuig al treball de servitud i a les relacions comercials, aquestes formes de transgressió social conscient van construir una alternativa poderosa no només al feudalisme, sinó també a l’ordre capitalista que començava a substituir el feudalisme, i van demostrar que un altre món era possible (…)

 

També hem de recordar les lluites socials de l’edat mitjana. En el seu millor moment, van exigir un ordre social igualitari basat en la riquesa compartida i en el rebuig a les jerarquies i el govern autoritari (…) En comptes de l’arribada del regne del cel que es profetitzava als sermons dels moviments herètics i mil·lenaristes, el que va resultar del final del feudalisme van ser malalties, guerra, fam i mort (…) S’han de tenir en compte les temptatives del proletariat medieval de ‘tombar el món cap per avall’; tot i llur derrota, van aconseguir posar el sistema feudal en crisi (…)

 

La servitud es va desenvolupar a Europa entre els segles V i VII dC com a reacció a l’esfondrament del sistema esclavista sobre el qual es fonamentava l’economia de la Roma imperial. Va ser el resultat de dos fenòmens relacionats. Cap al segle IV, als territoris romans i als nous estats germànics, els terratinents es van veure obligats a concedir als esclaus el dret a tenir un tros de terra i una família propis per poder prevenir les rebel·lions i evitar la fugida als boscos, on les comunitats d’esclaus fugitius començaven a organitzar-se als marges de l’imperi”.

 

FEDERICI, Silvia. Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva

 

 

 

 

 

Llegiu el pdf de l'àudio (37,8 Kb)

 

Obra: Pintures murals de la conquesta de Mallorca. Mestre de la conquesta de Mallorca, 1285-1290. Conjunt de tres plafons amb pintures murals. Fresc traspassat a tela.