Oci i vida social

Tàndem
 

Oci i vida social

Oci i vida social

L’oci i la vida social són dos dels àmbits més cuidats per la burgesia de Barcelona. Els cafès i altres locals que emulen els salons francesos més prestigiosos es converteixen en nuclis de gran importància per al desenvolupament d’un art que, en part, respon a aquestes necessitats.

El passeig de Gràcia va viure el seu moment més esplendorós durant el període modernista i allà van sorgir cafès i teatres, i l’alta burgesia en va fer el seu boulevard cosmopolita. La Maison Dorée, el Cafè de la Lluna i el Cafè Torino, en són bons exemples.

Alguns d’aquests locals són també una referència per a intel·lectuals i artistes, com Els Quatre Gats, del qual Picasso mateix en va dissenyar el menú. En la seva decoració es barregen elements neogòtics amb altres de populars, com plats, rajoles i gerres de ceràmica. La nombrosa quantitat de pintures que decoraven el local, entre elles el Tàndem de Ramon Casas, arrodonien la imatge de l'establiment com una icona que pot resumir tot el modernisme.

Al cap de pocs anys, en acabar la primera dècada del segle XX, aquest marc canvia radicalment i el modernisme rep crítiques acarnissades, en nom del retorn al bon gust i del bon nom de la ciutat. Les cases es van redecorar i els objectes considerats sumptuaris es van arraconar. Fins i tot van sorgir veus que demanaven l’enderrocament d’aquestes construccions que fins aleshores havien estat el símbol d’una burgesia puixant. S’acabava una època i en començava una altra.

 

 

Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem
Aquesta obra està seleccionada per al projecte «Partage Plus – Digitising and Enabling Art Nouveau for Europeana»

PartagePlus