Ángeles Santos

Nena (Retrat de Conchita), Ángeles Santos Torroella, Valladolid, cap a 1929
 

Ángeles Santos

 

Ángeles Santos

Ángeles Santos Torroella (1911-2013) va ser una artista catalana oblidada i redescoberta moltes vegades. Connectada a la Generació del 27, va fer amistat amb Juan Ramon Jiménez, Gómez de la Serra, Federico García Lorca, etc. Va ser una artista precoç, que amb 18 anys pintava una de les seves obres mestres, Un Mundo, actualment al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. La seva producció però, està clarament dividida en dues etapes molt diferents.

En primer lloc, l’Ángeles Santos jove va adoptar el surrealisme i l’expressionisme, el seu període més valorat, i al qual pertany l’obra que us mostrem; un estil avantguardista, obscur, místic i crític, que li va portar un èxit immediat a diverses ciutats espanyoles.

A partir del 1936, quan comença a exposar a Barcelona, pateix una crisi artística i el seu estil canvia radicalment per adoptar un llenguatge molt més plaent, dolç i tradicional. Aquest canvi potser es deu al poc èxit que van tenir les seves obres a la ciutat comtal, on llavors predominava el noucentisme i on el seu estil va ser considerat tètric. En tot cas, amb aquestes obres més complaents va poder seguir pintant i venent a l’Espanya de la postguerra.

Els vaivens de la història faran que, després de la dictadura franquista, quan reneix l’interès per les avantguardes, Ángeles Santos es popularitzi gràcies precisament a les seves obres primigènies, que l’han situada en un dels llocs més destacats de l’art espanyol del segle xx.

* Obra exposada a la sala 73, l’àmbit III.26 d’Art Modern.

 

 

 

 

Nena (Retrat de Conchita), Ángeles Santos Torroella, Valladolid, cap a 1929