Lluïsa Vidal

Retrat de Carlota Vidal, Lluïsa Vidal, cap a 1906
 

Lluïsa Vidal

 

Lluïsa Vidal

Lluïsa Vidal (1876 – 1918) va ser una figura destacada del modernisme i la seva obra va ser molt reconeguda en vida.. En una època en què sovint les dones es dedicaven gairebé exclusivament a pintar flors, ella va pintar tot allò que l’envoltava, com feien els seus coetanis barons. Es va dedicar exclusivament a la pintura costumista i al retrat, on la dona era total protagonista.

Les crítiques que va rebre al llarg de la seva vida li recriminaven que pintava amb massa força, massa creativitat, que tenia un impuls massa baronívol. Però Lluïsa Vidal no pinta la dona com a objecte de la mirada masculina, sinó que, al llarg de tota la seva obra, es dedica a retratar l’interior de l’univers femení amb senzillesa i autenticitat.

Probablement era la primera dona a Barcelona i de les poques a tot Europa que podia viure del seu art, entre les seves pintures i les classes que impartia en la seva pròpia acadèmia. Va participar del moviment feminista, col·laborant amb la revista Feminal i amb l’Institut Català de la Dona. Després de la seva mort va caure en l’oblit i, aprofitant la qualitat de les seves pintures, diverses vegades s’ha canviat la firma de les seves obres per la d’artistes més cotitzats al mercat. En les darrers dècades, s’han fet estudis extensius de la seva vida i obra per tornar a recuperar i fer justícia a aquesta personalitat del modernisme català.

 

 

Retrat de Carlota Vidal, Lluïsa Vidal, cap a 1906

 

Altres obres de l’artista al catàleg online: Autoretrat; Mestresses de casa i Retrat de Marta Vidal Puig

 

Descobreix, també, “Lluïsa Vidal, una dona artista en un món d’homes” en el Blog del Museu.