Edyth Starkie

El vel negre, Edyth Starkie, cap a 1911
 

Edyth Starkie

 

Edyth Starkie

Edyth Starkie (1867 – 1941) és una pintora irlandesa que va produir una obra pictòrica de qualitat i rellevància internacionals, tot i que és recordada sobretot per ser la dona d’Arthur Rackham, pintor i un dels il·lustradors més importants d’Anglaterra. La fama del seu marit va ser precisament, i junt amb la seva pobra salut, una de les principals dificultats en la seva carrera d’artista, ja que al Regne Unit va ser vista com “la dona de”.

Va exposar en nombroses ocasions a la Royal Academy of London. Diverses vegades va cridar l’atenció de la crítica, sobretot estrangera, i va guanyar premis i reconeixements a certàmens espanyols i francesos. Precisament, el quadre El vel negre és avui en dia al Museu Nacional perquè va guanyar la Medalla d’Or de la 6a Exposició Internacional de Barcelona i va ser adquirit per l’Ajuntament.

D’adolescent, l’Edyth Starkie va marxar a Londres i posteriorment a París per a la seva educació artística, ja que a Irlanda era pràcticament impossible per a una dona poder accedir a estudis de Belles Arts. En moltes escoles no eren admeses, i fins i tot a l’Académie Julian, l’escola parisenca on va ingressar Edyth, hi havia una filial exclusiva per a dones.

* Obra exposada a l’àmbit I.7. de les sales d’Art Modern.

 

 

 

El vel negre, Edyth Starkie Rackham, cap a 1911