Triomf de la Fama sobre la Mort

Triomf de la Fama sobre la Mort

Triomf de la Fama sobre la Mort

“L’antiil·lustració no és un estat, és una guerra (…)

 

En l’esfera cultural, triomfen les identitats defensives i ofensives (…)

 

En el passat no hi ha ni més ni menys veritat. El que hi ha són diferents formes de combatre la credulitat que ens oprimeix a cada època. Necessitem trobar el nostre combat particular contra el sistema de credulitats del temps present (…)

 

La nostra impotència actual té un nom: analfabetisme il·lustrat. Ho sabem tot però no podem fer res. Amb tots els coneixements de la humanitat a l’abast, només podem frenar o accelerar la nostra caiguda a l’abisme (…)

 

L’efecte desmobilitzador que el poder persegueix actualment: ridiculitzar la nostra capacitat d’educar-nos a nosaltres mateixos per construir (…)

 

Proposo pensar una nova il·lustració radical. Reprendre’n el combat contra la credulitat (…)

 

El combat contra la credulitat no és l’atac a qualsevol creença. Les creences són necessàries per a la vida i per al coneixement. La credulitat, en canvi, és la base de la dominació, perquè implica una delegació de la intel·ligència i de la convicció.

 

Amb el combat contra la credulitat apareix un nou problema: no n’hi ha prou de tenir accés al coneixement disponible del nostre temps, sinó que el que és important és poder relacionar-nos-hi de manera que contribueixi a transformar-nos a nosaltres i el nostre món cap a bé.

 

El sentit d’aprendre és treballar en una aliança de sabers que conjuguin la incredulitat i la confiança”.

 

GARCÉS, Marina. Nova il·lustració radical

 

 

 

 

Llegiu el pdf de l'àudio (21,4 Kb)

 

Obra: Triomf de la Fama sobre la Mort. Willem Dermoyen, entre 1504-1550. Tapís de llana i seda.