POCTEFA

POCTEFA

Print

El Museu Nacional d’Art de Catalunya és beneficiari del Programa POCTEFA (2014-2020) ARTIS (2019-2022).

El programa Europeu de Cooperació Transfronterer s’ha creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d’Espanya, França i Andorra. Entre els seu eixos prioritaris hi ha el de reforçar les competències i la inclusió social en els territoris. Dins d’aquest eix el projecte ARTIS es correspon a la Prioritat d’Inversió de la Unió Europea que té com àrea de treball la millora de l’accés als serveis tant socials, com sanitaris o culturals i de lleure.

El projecte ARTIS planteja al sector cultural donar resposta als reptes d’inclusió i accessibilitat que millori l’accés als recursos culturals de la població amb un major risc d’exclusió sigui per motius de discapacitat (visual, auditiva, cognitiva o motriu) o per raons socials, tot desenvolupant els mecanismes d’accessibilitat dels espais i equipaments culturals.

Les accions que s'impulsen des del Museu Nacional:

El Museu Nacional en la seva voluntat d’aprofundir en la seva dimensió social té com a objectiu prioritari el desenvolupament del Pla d’Accessibilitat del museu que garanteixi l’accés universal de les persones a l’art i la cultura eliminant qualsevol barrera ja sigui arquitectònica, sensorial, cognitiva, sociocultural i econòmica.

És per això que el projecte ARTIS garantirà, amb les accions que es desenvolupin, l’accés sensorial a les col·leccions:

  • Dotació de bucles magnètics als taulells de venda d’entrades, Informació, accés a oficines i Biblioteca que garanteixi una comunicació nítida entre el personal d’Atenció al Públic i les persones que pateixen baixa audició.
  • Desenvolupament de recursos tàctils i inclusius que garanteixin l’accés a l’edifici del Palau Nacional, la seva arquitectura i la seva història a un ampli ventall de públic, des del públic familiar al públic adult amb problemes de visió i que es concreta en la producció d’un material amb propostes didàctiques sobre l’edifici Palau Nacional.
  • Producció d’una maqueta  tàctil de l’edifici del Palau Nacional i del plànol del vestíbul del museu i la seva distribució.
  • Desenvolupament de 21 taules tàctils repartides entre 4 col·leccions del museu: art romànic, art gòtic, art del renaixement i barroc i art modern. Cadascuna de les col·leccions disposarà d’una taula introductòria o de context i de 4 obres desenvolupades que poden ser pintures o escultures, excepte a la col·lecció d’art modern que disposarà de 5 taules. Cada una de les obres seleccionades disposarà de la seva audiodescripció.

Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

#ARTISpoctefa

poctefa artis feder

Museu Nacional - Horaris i preus