La família

 

Eduard Ausió i Miquel (Barcelona, 1878-1968), fundador de la fàbrica de medalles Ausió, va ser el patriarca d’una nissaga barcelonina vinculada a la producció medallística. Es va formar a l’escola de Llotja, on va coincidir amb Picasso, com a gravador i, veritable selfmade man, va establir i va fer créixer l’empresa a partir d’un petit taller de gravat. La fàbrica va passar, segons un patró molt estès a Catalunya, per tres generacions de la mateixa família fins al seu tancament el 1973 com a conseqüència de la suma de diversos factors entre els que cal destacar la greu crisi econòmica del moment amb l’alça exorbitant del preu de l’or, així com de la decadèncià en l’ús de les medalles fruit dels canvis socials.

 

Eulàlia Ausió i Ferrés, darrera representant de la nissaga en viure la fàbrica en funcionament, ha ofert en els darrers anys al Museu Nacional un conjunt de medalles, instruments de fabricació i documentació de tot tipus relativa a l’empresa familiar. La celebració del XVI Congreso Nacional de Numismática, que també ha estat possible gràcies al seu mecenatge continuat sobre el Gabinet Numismàtic de Catalunya, s’ha considerat una ocasió oportuna per donar a conèixer al públic aquest fons del Museu i reivindicar el ric passat de Barcelona en la producció de medalles, així com recordar a les empreses del sector la importància del salvaguardar el seu ric patrimoni artístic i industrial. 

 

  • Retrats de la Barcelona burgesa: Eduard Ausió i Miquel i la seva família en les primeres dècades del 1900. Donació Eulàlia Ausió i Ferrés.
  • Anunci de la fàbrica de medalles Ausió al catàleg de la VI Exposición Internacional de Arte, Barcelona, 1911. Biblioteca Joaquim Folch i Torres.
  • Arbre genealògic de la família Ausió. En sombrejat, els membres amb responsabilitat directiva a l’empresa. Elaboració d’Albert Estrada-Rius.
  • Contracte de constitució de la societat Ausió, hermanos y Compañía atorgada per Eduard Ausió Miquel, Eduard Ausió Camino i Lluís Ausió Camino, Barcelona, 28 de març de 1945. Donació Eulàlia Ausió i Ferrés.