Tresor de Sant Pere de Rodes

Print
Ubicació: 
Vitrina 14.1. Sala del GNC
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Diverses autoritats
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
Sense etiquetes
Descripció:

L’any 1989 es va localitzar un tresor de monedes al subsòl d’una estança de la planta baixa de l’anomenada casa de l’abat, al monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà). L’extraordinària composició monetària del tresor, l’excel·lent qualitat de conservació de les monedes i el fet que la troballa procedís d’un context arqueològic precís fan del tresor de Sant Pere de Rodes un dels grans descobriments numismàtics dels darrers anys a Catalunya.

Està integrat per 658 monedes, 348 de les quals són d’or i les 310 restants d’argent. Les peces s’havien dipositat amb molta cura dins un pot d’apotecari de ceràmica vidriada, disposades en cartutxos. A la part inferior del pot hi havia el numerari de plata mentre que a la part superior s’havia situat el d’or. El tresor contenia monedes encunyades des de la segona meitat del segle XIV, però les peces més modernes indiquen que l’ocultació es deuria produir a l’entorn de 1520-1530, en temps de l’abat Ferran Ram (1509-1532).

Numismàtica

Primer quart del segle XVI

Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d’Art, 2004

Núm. del catàleg: 

308647-CJT

Format per 658 monedes: 348 d’or i 310 de plata. Trobat al monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà), durant les excavacions de l'any 1989.
Segle: XVI
Diverses autoritats - Tresor de Sant Pere de Rodes - Primer quart del segle XVI
Tresor de Sant Pere de Rodes
Diverses autoritats - Tresor de Sant Pere de Rodes - Primer quart del segle XVI [1]
Tresor de Sant Pere de Rodes [1]