Resurrecció

Print
Ubicació: 
Sala 027.1
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Bartolomé Bermejo
Còrdova, cap a 1440 – Barcelona, cap a 1501
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • resurrecció
  • sepulcre
  • àngel
  • soldat
  • Jerusalem
  • retaule
  • ungüent
Descripció:

La «Resurrecció» és un dels quatre compartiments conservats d’un retaule dedicat a Crist, obra de Bartolomé Bermejo, pintor cordovès que va desenvolupar la seva tasca coneguda a la Corona d’Aragó. L’obra de Bermejo, caracteritzada per un realisme mancat d’idealitzacions, incorpora algunes novetats de la pintura nòrdica, com l’ús de l’oli com a aglutinant, que substitueix el tremp d’ou. En aquest compartiment, Crist surt del sepulcre davant de la mirada d’adoració d’un àngel, mentre els soldats que vigilen la tomba resten espaordits pel miracle. En segon terme es veuen les tres Maries, que han sortit de Jerusalem i caminen cap al sepulcre amb pots de perfum per ungir el cos de Crist.

Sembla que les quatre pintures formaven part d’un mateix retaule dedicat a Crist Redemptor. El martiri, la mort i la resurrecció posen en valor el simbolisme d’un sacrifici destinat a alliberar la humanitat de les accions pecaminoses. Aquestes obres es documenten a París el 1898, a la col·lecció del pintor Sáenz de Tejada. A la seva mort, José Muñoz Ortiz les adquireix i les ven el 1914: dues al Museu d’Art i d’Arqueologia de Barcelona, gràcies a la mediació de Salvador Sanpere i Miquel, i dues a Teresa Amatller i Cros, amb la intervenció de Josep Gudiol.

Les altres taules del conjunt es poden veure també exposades al museu: Davallament de Crist als Llimbs, Crist al Paradís i Ascensió

Pintura

Cap a 1475

90 x 69 x 7 cm

Adquisició, 1914

Núm. del catàleg: 

015871-000

Compartiment d'un retaule d'estructura desconeguda. Al MNAC es conserva una altra taula del mateix conjunt, el Davallament als Llimbs, i dos més, Crist al Paradís i l'Ascensió, procedeixen de la col·lecció de l'Institut Amatller d'Art Hispànic (Barcelona). S'ha proposat la hipòtesi que Bermejo realitzés aquestes pintures durant el seu sojorn a València o a Aragó, però es desconeix l'origen de les peces.
Oli i daurat sobre fusta
Segle: XV
Tema: Religió
Bartolomé Bermejo - Resurrecció - Cap a 1475
Resurrecció
Bartolomé Bermejo - Ascension - Circa 1475 [1]
Ascension [1]