L'obrador. Programa d'acció comunitària 2021

Fotosensibilitat encarnada és un procés educatiu que pretén ser el punt de partida per a una relació estable entre el Museu Nacional i els joves usuaris del centre d’acollida CODA de la Fundació IDEA, situat al barri de Poble-sec.
L’objectiu és propiciar un apropament d’aquests joves al museu i al barri mitjançant un treball al voltant de les imatges des d’unes tècniques i artefactes particulars: les càmeres fosques i altres eines autoconstruïdes per l’artista Oriol Hernando. Amb aquestes eines, càmeres fosques, càmeres lúcides i altres artefactes per captar la realitat basats en les invencions que els pintors han fet servir des del segle XVI, els joves s’han apropat a les obres de la col·lecció del museu (destacant la galeria de retrats de Ramon Casas) a través del gest del dibuix i el calc, fent un treball d’atenció i introspecció sobre l’objecte que es vol representar en un temps en què, com sabem, l’atenció és un bé molt escàs.
Un jardí en comunitat és un projecte per incentivar la reflexió-acció, amb una mirada crítica i transformadora, portat a terme pels joves de l’Institut Consell de Cent, sobre l’espai públic del barri del Poble-sec i els seus usos a partir d’una intervenció en els Jardins Walter Benjamin que consistirà en la construcció de mobiliari efímer. La iniciativa s’emmarca en la matèria d’Aprenenatge-Servei de 4t d’ESO amb l’objectiu de que l’alumnat conegui i faci seus els voltants de l’institut.
Fruit de l’annexió dels jardins Walter Benjamin com a espai educatiu de l’Institut Consell de Cent (una demanda del centre des de feia anys) durant el curs 2020-21 va tenir lloc una primera experiència que va finalitzar amb una exposició i una intervenció mural a l’Institut, on es plasmava de forma simbòlica els aprenentatges obtinguts durant una petita investigació. La continuïtat i el lligam amb el museu estarà vehiculat a través de la reflexió sobre ciutat i espai públic en el context de l’exposició “Gaudí” i de la col·laboració amb els departaments d’Exposicions, Museografia i Infraestructures i Serveis Generals. Els alumnes van tenir un primer apropament visitant l’exposició Gaudí així com les zones de treball dels equips de manteniment de la mà dels professionals del museu. Amb aquest punt de partida, es farà un treball de concepció, disseny i construcció de mobiliari efímer mitjançant el reciclatge de materials sobrants de la mostra un cop desmuntada (peanyes, fustes, parets...).
Aquest projecte aposta per vincular els i les joves amb els carrers i places del Poble-sec amb una mirada reflexiva, posant com a punt de partida els voltants de l’institut i la pregunta: Com podem fer una escola més habitable i més nostra?
Es desenvoluparà en dues fases:
- Fase d’investigació (octubre-novembre 2021): treball de reflexió i aprenentatge sobre entorns urbans saludables i sostenibles, així com la memòria històrica del barri i les formes d'intervenir i dignificar espais vulnerables en relació amb els diversos usos dels jardins. Diagnosis participatives amb els i les joves a través de la fotografia i una mirada de salut comunitària. Primer trimestre curs escolar 2020-21. Grup 4t C.
- Fase de servei/intervenció (abril-maig 2022): intervenció amb mobiliari urbà, coordinada i dissenyada amb els grups de joves. Al final del procés es realitzarà una inauguració a l’Institut en la qual s’activarà de forma simbòlica el dispositiu elaborat mitjançant la dansa.
Prenem la paraula! (projecte guanyador del Premi 25N 2021 de l’Ajuntament de Barcelona) és un cicle d’activitats construït entre diferents entitats, serveis i equipaments per treballar al voltant dels rols de gènere i les violències masclistes i LGTBI-fòbiques amb noies i nois joves del Poble-sec.
Com a resultat dels treballs en les diferents accions i tallers del cicle, es va impulsar la creació d’un fanzine amb l’alumnat de Batxillerat de l’IES Consell de Cent, com a eina creativa, espontània i de reivindicació utilitzant una metodologia participativa.
L’aportació del museu al procés ha tingut dos fronts. D’una banda, un taller de dibuix col·laboratiu portat per Julia S. Palau amb l'alumnat de Batxillerat de l’IES Consell de Cent, amb la inclusió d’una visita guiada en clau feminista al museu i d’un treball de creació de memes a partir d’obres de la col·lecció d’Art Modern. D’altra banda, el muntatge final del fanzine amb tots els elements provinents de la resta d’activitats i iniciatives proposades pels diferents actors implicats va tenir lloc en un taller portat per Júlia S. Palau i Projecte Una. Com a cloenda del cicle la Sala Oval del museu va acollir una presentació del fanzine dinamitzada per la Cooperativa NUS Teatre amb el seu espectacle de teatre-fòrum “Monòlegs a la plaça”.
Prenem la paraula! és un projecte transversal, col·laboratiu i comunitari que ha comptat amb la participació i l’entusiasme de nombrosos entitats i persones:
Centre Cívic el Sortidor, Centre Cultural Albareda, Biblioteca Francesc Boix, Col·lectiu Perifèria Beat, Transductores, Espai Juvenil 12@16, Institut Consell de Cent, Institut Municipal de Serveis Socials del Poble-sec, Punt d’Informació Juvenil Paral·lel, Agència de Salut Pública de Barcelona, Associació Cúrcuma, Embrutafils, La Raposa - Llibreria feminista i Bar Vegà, Projecte UNA, Júlia S.P. @biksakura, Magaly Castillo, Pla Comunitari del Poble-sec, les alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Consell de Cent: Iris, Mark, Laleshka, Alena, Enric, Adriana, Mireia, Romà, Laura, Eric, Lucas, Arwa, Maria, Martí, Camilo, Irina, Pau, Alviery, Joan, Laura, Laia, Angel, Luis, Williamnys José, Jael, Julia, Carolina, Sigrid, Martina, Nicole, Xinmiao, Caiwei, Aleksandra, Saray, Kelly, Yuliana, Yolaini, Yobelin, Rocío, Ana Paula, Lucía, Dana, Elisa, Ana Mileth, Marino, Érica, Meritxell, Galit, Bea, Aina, Carla, Amets, Nahia, Jonc, Annie, Gisela, Sajid, Said, Saad, Jordi, Judith, Ainara, Joan Samuel, Gabriel, Siles i Sofía; a més dels joves participants del 12@16.