Obres comentades: Escenografies de la Inquisició
49 - Setge a la Fortalesa de la Fe, a Alonso de Espina, Fortalitium fidei
c. 1464. Pergamí il·luminat
La imatge de presentació del manuscrit en resumeix el contingut: una gran fortalesa –al·legoria de la fe cristiana– presidida per Crist Baró de Dolors és defensada per àngels i clergues de l’assalt de quatre exèrcits enemics. Els jueus, al marge dret, apareixen amb rodelles vermelles, llastrats amb cadenes pesants i cegats amb benes que revelen la seva impossibilitat d’interpretar correctament les Escriptures. L’angoixant i violenta composició tradueix l’imaginari dels cristians més ortodoxos, contraris a qualsevol política de tolerància religiosa.
Catedral de la Asunción de Nuestra Señora, Biblioteca y Archivo Capitular, El Burgo de Osma (Sòria)
50 - Pedro Berruguete (act. a Castella)
Retaule de Sant Domènec
c. 1491-99. Oli sobre taula
Per a l’elaboració dels cicles d’imatges inclosos als retaules del convent de Santo Tomás d’Àvila, Tomás de Torquemada va posar a disposició de Pedro Berruguete un manuscrit il·luminat amb llegendes de sants dominics. Aquest seria el punt de partida d’uns conjunts pictòrics en els quals, per indicació de l’autoritari frare, es van introduir diferents modificacions iconogràfiques concebudes per evocar la missió inquisitorial de l’orde i la seva lluita contra els falsos conversos o criptojueus.
51 - Pedro Berruguete
Sant Domènec ressuscita un jove
c. 1491-99. Oli sobre taula
La curació miraculosa de Napoleón Orsini, mort després de caure del cavall, emparella sant Domènec amb Jesús i la seva resurrecció de Llàtzer. L’acció sobrenatural es desenvolupa mitjançant un gest de poder utilitzat des de l’Antiguitat: aixecant la mà dreta amb els dits anular i menovell flexionats.
Museo Nacional del Prado, Madrid
52 - Pedro Berruguete
Sant Domènec i els albigesos
c. 1491-99. Oli sobre taula
En aquesta “prova de foc”, una modalitat d’ordalia, veien com, miraculosament, el llibre de sant Domènec s’eleva pels aires incòlume, mentre que els manuscrits herètics dels doctors albigesos són devorats per les flames. L’episodi es remunta a l’època de major expansió de l’heretgia càtara o albigesa, però, en realitat, al·ludeix a la lluita de la Inquisició contra els falsos conversos, els nous heretges del segle XV.
Museo Nacional del Prado, Madrid
53 - Pedro Berruguete
Sant Domènec de Guzmán
c. 1491-99. Oli sobre taula
A més del tradicional llibre obert del qual sorgeix un ram de lliris, símbol de la puresa, aquesta efígie de sant Domènec presenta dos trets inusuals: la inscripció “enquesidor” al nimbe i l’acció de llancejar una guineu, metàfora dels heretges. Amb ells Berruguete, inspirat per Torquemada, va transformar el sant en un paladí de la Inquisició.
Museo Nacional del Prado, Madrid
54 - Pedro Berruguete
Aparició de la Mare de Déu a una comunitat de dominics
c. 1491-99. Oli sobre taula
Segons expliquen algunes històries de l’orde dominicà, la Mare de Déu va salvar de l’assetjament del diable a diferents frares. A aquesta protecció mariana fa al·lusió l’escena, en la qual la Mare de Déu, envoltada d’àngels músics, s’apareix a una comunitat durant el res de la Salve mentre un dimoni groc, alat però d’aparença antropomorfa, amenaça un dels seus membres.
Museo Nacional del Prado, Madrid
55 - Pedro Berruguete
Tractat de l’Alborayque
s.l., s.n., s.a.
Entalladura
Concebut per difamar els conversos, aquest pamflet anònim va tenir una gran difusió a Castella des de finals del segle XV. L’encapçala la imatge d’un monstruós animal híbrid, amb cos d’ase, cara de cavall, ulls d’home, orelles de llebrer, cua de serp i una barreja de peus de diversos éssers (home, equí, lleó i àliga). Des de l’òptica dels cristians vells, la hibridesa corporal era una metàfora de la naturalesa judaïtzant del convers. Una icona de la perfídia conversa i de la seva sang impura.
Col·lecció “Biblioteca de Barcarrota”
Biblioteca d’Extremadura, Badajoz
56 - Pedro Berruguete (act. a Castella)
Retaule de Sant Pere Màrtir
c. 1491-99. Oli sobre taula
Els tres retaules instal·lats a la capçalera de l’església de Santo Tomás d’Àvila –el central conservat in situ; els laterals aquí exposats– presentaven una composició semblant: una taula central amb la imatge del sant titular de cada conjunt, flanquejada per quatre taules laterals, dues a cada costat, dedicades a episodis hagiogràfics que incideixen en el poder sobrenatural del personatge i en la seva defensa de l’ortodòxia cristiana. Torquemada va establir llaços amb el passat, tot projectant una mirada retrospectiva a la història de la seva pròpia Orde amb la finalitat de legitimar la seva acció al davant del Sant Tribunal.
Museo Nacional del Prado, Madrid
57 - Pedro Berruguete
Sambenito amb sentències de la Inquisició
c. 1550. Pintura sobre tela
Aquests rètols acusatoris són uns dels escassos exemples conservats de les inscripcions que la Inquisició va ordenar penjar a perpetuïtat a les esglésies amb el nom, la pena i el càstig dels condemnats als actes de fe. Procedeixen de Coruña del Conde (Burgos) i fan referència a conversos processats entre 1490 i 1509 sota l’acusació de ser “heretges apòstates judaïtzants”. El primer, amb el cap d’un llop de la boca del qual surt foc, símbol de l’heretgia, pertany a un “maestre Juan”, cirurgià, cremat el 1490.
Parroquia de San Martín de Tours, Coruña del Conde (Burgos)
58 - Pedro Berruguete
Sant Pere Màrtir en oració
c. 1491-99. Oli sobre taula
Davant un crucifix, el sant es lamenta dels patiments soferts per la seva defensa de la fe, a la qual cosa Jesús li respon que ell també es va sacrificar pel mateix motiu. L’escena s’inspira en les formes d’oració propugnades per sant Domènec, però també al·ludeix a l’assetjament dels heretges i a l’inevitable del martiri.
Museo Nacional del Prado, Madrid
59 - Pedro Berruguete
El miracle del núvol
c. 1491-99. Oli sobre taula
Al vell mig d’una predicació contra els heretges, i com a resposta al desafiament d’un dels seus bisbes, Pere de Verona aconsegueix miraculosament que un núvol acabi amb la sufocant canícula que assola els assistents. Un testimoni del triomf de la fe veritable, paral·lel a la prova de foc representada en el retaule dedicat a sant Domènec.
Museo Nacional del Prado, Madrid
60 - Pedro Berruguete (act. a Castella)
Sant Pere Màrtir
c. 1491-99. Oli sobre taula
Amb la seva mort a mans d’uns heretges el 1252, Pere de Verona va esdevenir la prefiguració d’altres inquisidors assassinats. Aquí el veiem representat amb la seva eloqüent i impactant iconografia habitual: ganivet clavat al cap, punta de punyal que s’entreveu pel pit, palma de tres corones i llibre obert amb les primeres lletres del Credo.
Museo Nacional del Prado, Madrid
61 - Pedro Berruguete
La mort de sant Pere Màrtir
c. 1491-99. Oli sobre taula
El sant i el seu acompanyant, fra Domenico, són assassinats mentre viatgen de Como a Milà. Abans de morir, Pere de Verona escriu les primeres paraules del Credo al terra. Els espectadors de l’època devien associar aquesta escena de martiri amb esdeveniments recents, com la mort el 1485 de l’inquisidor Pedro de Arbués a Saragossa a mans d’alguns conversos i jueus.
Museo Nacional del Prado, Madrid
62 - Pedro Berruguete
L’adoració del sepulcre de sant Pere Màrtir
c. 1491-99. Oli sobre taula
Els malalts, entre els quals hi ha un cec, són guarits gràcies a la virtus que emana de la tomba del sant. Fins i tot el llum s’encén miraculosament per un raig de llum que travessa la finestra. Dues manifestacions del poder taumatúrgic de les relíquies del sant i, per tant, del caràcter celestial de sant Pere Màrtir.
Museo Nacional del Prado, Madrid
63 - Monogramista HA
Crucifixió del Sant Nen de La Guardia, a Rodrigo de Yepes
Historia de la muerte y gloryoso martyrio del Sancto Innocente
Madrid, 1583, fol. 1
Entalladura
Encara que va ser un cas de gran impacte social, i un dels fets que va donar l’impuls definitiu a l’expulsió dels jueus d’España el 1492, no coneixem cap imatge de la història del Nen de La Guardia d’abans de mitjan segle XVI. En aquest gravat tenim una curiosa representació del nen: les ales de la seva esquena i extremitats el fan semblar Cupido mentre que la gran creu que sosté deriva de la iconografia del Nen Jesús ressuscitat.
Biblioteca Nacional de España, Madrid
64 - Anònim castellà
Martiri del Sant Nen de La Guardia
Després de 1590. Oli sobre taula
Trobem una altra manera de representar jueus i conversos infanticides en aquesta senzilla taula de petit format i origen incert. Semblant quant a composició a l’estampa del llibre de Yepes, i possiblement posterior, hi veiem el Nen de La Guardia crucificat envoltat de set saigs. Malgrat l’estat de conservació de la taula, encara és possible llegir fragments de les inscripcions que originalment identificaven les figures amb els noms i cognoms dels condemnats pel suposat assassinat del nen.
Archivo Histórico Nacional, Madrid
65 - Pedro Berruguete (act. a Castella)
Acte de fe presidit per sant Domènec de Guzmán
c. 1491-99. Oli sobre taula
Davant un tribunal de la Inquisició es desenvolupa el judici a cinc conversos: dos d’ells són cremats vius; els altres tres duen rètols d’acusació grocs, coroces decorades amb flames i inscripcions (“condenado eretico”). La terrible escena, procedent de Santo Tomás d’Àvila, va ser encarregada com a rememoració exemplar dels actes de fe celebrats per purgar els cristians del judaisme. Realitzada en una data propera a l’expulsió dels jueus el 1492, aquesta pintura és un trist recordatori de l’actiu paper que van tenir les imatges en la polèmica religiosa i social que es va viure a Espanya a finals de l’edat mitjana.
Museo Nacional del Prado, Madrid
66 - Pedro Berruguete (act. a Castella)
Crist a la creu
c. 1493-98. Oli sobre taula
L’ús de les imatges per part de Tomás de Torquemada té un altre testimoni en aquesta pintura encarregada per al convent de Santa Cruz de Segòvia, on va presidir el desaparegut retaule de l’antecapella de la Santa Cova. La Crucifixió de Crist no va ser només un element essencial a les pràctiques meditatives dels frares, sinó que va centrar el debat religiós en constituir l’espoleta de l’escissió entre jueus i cristians. D’aquí el seu destacat paper en els discursos antijueus.
Diputación Provincial de Segovia (en dipòsit al Museo de Segovia)
67 - Gil Morlanes el Vell (act. a Aragó)
Estàtua jacent de Pedro de Arbués
c. 1487-90. Alabastre
Pedro de Arbués, inquisidor d’Aragó, va ser considerat un màrtir de la Inquisició a causa del seu assassinat a mans de jueus i conversos el 1485. En un acte de devoció intencionada, els Reis Catòlics van encarregar un gran monument funerari-reliquiari aixecat al creuer de la catedral de Saragossa, del qual procedeix aquesta estàtua. Durant dècades, al seu voltant es van oficiar actes de fe i es van penjar els rètols d’acusació dels condemnats. Una escenografia aclaparadora concebuda per a l’exaltació i la memòria del màrtir, però també per proclamar la infàmia conversa.
Catedral del Salvador (La Seo). Museo de Tapices. Excelentísimo Cabildo Metropolitano de Zaragoza, Saragossa
68 - Pedro Millán (act. a Sevilla)
Crist lligat a la columna
c. 1487. Fusta policromada
Una de les visions que la beata María de Ajofrín va explicar al seu confessor el 1488 va ser com se li va aparèixer Crist lligat a la columna. Després de mostrar-li l’esquena ensangonada, li va comunicar que seguiria sent torturat mentre hi haguessin heretges (és a dir, cristians judaïtzants) i li va demanar que transmetés aquest missatge als inquisidors. En un ambient de sospites i ansietats, qualsevol imatge devocional va poder assumir el caràcter d’icona anticonversa pel simple fet de rememorar els patiments de Crist.
Diputación Provincial de Segovia (en dipòsit al Museo de Segovia)