Més sobre Fotografia

Més sobre Fotografia

Print

L’objectiu del museu d’art és reunir obres des de l'origen de la fotografia fins a l'actualitat, en una col·lecció representativa de la història d'aquest llenguatge i especialment de la fotografia catalana. La col·lecció mostra un recorregut pels diferents moviments artístics que comença amb exemples dels usos inicials de la fotografia, amb obres d’A. A. Disdéri, Jean Laurent, Le Jeune i Charles Clifford.

Segueix el pictorialisme, que utilitza tècniques pigmentàries per donar a la fotografia l’aparença d’una pintura. Un estil singular i rupturista que també reivindica els valors de les belles arts davant la modernitat revolucionària. El pictorialisme a Catalunya es manté fins a 1950, amb autors tan importants com Pere Casas Abarca, José Ortiz-Echagüe i Antoni Campanyà. En aquest escenari també destaquen les aportacions més avantguardistes de Josep Masana, Josep Batlles, Pere Català Pic i Emili Godes.

Capítol apart és la Guerra Civil espanyola, que il·lustra el naixement del reportatge fotogràfic modern, les revistes il·lustrades i les càmeres fotogràfiques de format petit amb capacitat de capturar imatges a gran velocitat. Així, la guerra es converteix en un gran teatre on experimentar amb les noves possibilitats tècniques i de reproducció massiva i rebrà una àmplia cobertura de mitjans de comunicació impresos, amb fotògrafs com ara Robert Capa o Agustí Centelles.

L’estètica del reportatge marcarà la fotografia moderna de la postguerra, on el realisme conviu amb les experimentacions visuals i l’aspiració a formes abstractes de les primeres avantguardes. El respecte a aquests principis marcarà l’anomenada Nova Avantguarda, terme encunyat a Catalunya pel crític i historiador Josep Maria Casademont per anomenar l’estètica fotogràfica que domina entre la dècada de 1950 i els primers any 1960.

Aquesta Nova Avantguarda està representada per Otho Lloyd i Joaquim Gomis, i continuada pel neorealisme de Francesc Català Roca, Joan Colom, Leopoldo Pomés, Oriol Maspons i Xavier Miserachs, entre d’altres. La col·lecció finalitza amb la producció més recent de la fotografia catalana, com la de Manel Armengol, Joan Fontcuberta o Pere Formiguera.

Fotografia - Catàleg