Més sobre el Llegat Cambó

Més sobre el Llegat Cambó

Print

El polític i mecenes Francesc Cambó (Verges, 1876 – Buenos Aires, 1947) va llegar al museu un fons de cinquanta pintures dels grans mestres europeus d’entre els segles xiv i xix. És l’aportació desinteressada de més valor que ha rebut el museu. Un programa fet expressament per omplir el buit que existia a les col·leccions entre les sèries medievals i les obres d’art modern.

Els primitius italians mostren el pas de l’art medieval gòtic al Renaixement. La perfecció tècnica del Cinquecento s’exposa a les pintures de Sebastiano del Piombo i Tiziano. Trobem grans moments en l’exuberància de Peter Paulus Rubens, la sàtira protestant de Cranach, «el Vell» i l’humor en les escenes carnavalesques de Tiepolo. Finalment, els detalls de modernitat arriben amb els dos retrats de Fragonard i Quentin de La Tour i el geni de Francisco de Goya.

Cambó va configurar gairebé tota la seva col·lecció en menys de deu anys, de 1927 a 1936, amb l’assessorament d’experts com Bernard Berenson o Joaquim Folch i Torres. L’abril de 1997, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, el Museu Nacional d’Art de Catalunya li va retre tribut exhibint el llegat Cambó oficialment per primera vegada a la seu del Palau Nacional de Montjuïc.

Llegat Cambó - Catàleg