L'Art del canvi

L'Art del canvi

Print

“Diuen que el temps canvia les coses, però en realitat has de ser tu qui les canviï”

Andy Warhol, The Philosophy of Andy Warhol (From A to B & Back Again)

 

Al llarg de la història, l’art i la moda han estat el principal reflex de la realitat social i les representacions dels canvis més  importants que la societat ha viscut en determinats moments. Donem una ullada al context social que ha influït en el món de l’art a finals del segle XIX i principis del XX i mirem les transformacions de la moda i del disseny durant l'època de l’art nouveau i l’art déco.

Probablement, el canvi del rol de la dona i la seva imatge en la societat va ser la metamorfosi més significativa que es va viure aleshores. El moviment sufragista, que lluitava perquè la dona tingués els mateixos drets democràtics que els homes, va ser la principal influència en el desenvolupament de l’ideal de la “Nova Dona”. La primera onada de feminisme es remunta a un llarg període d’activisme feminista durant el segle XIX i els primers anys del segle següent als Estats Units i el Regne Unit. En un principi, es va centrar en la promoció de la igualtat de contractes i drets de propietat per a les dones, així com en l’oposició al matrimoni de conveniència i a la idea que la dona casada (i els fills) eren propietat de l’home. Cap a finals del segle XIX, l’activisme es va focalitzar en guanyar poder polític, especialment en obtenir el dret al vot. A més, feministes com Voltairine de Cleyre i Margaret Sanger mantenien actives les seves campanyes pel dret sexual, reproductiu i econòmic de la dona.

 

Valeria Nepeina, estudiant en pràctiques del màster de Gestió Cultural de la UIC

 

La litografia The Evolution of Woman de Harry Whitney McVickar és una il·lustració del llibre satíric amb el mateix títol, que Harry Whitney McVickar va publicar a Nova York el 1896 i que podeu consultar a Google Books.

Següent ->

The Evolution of Woman, Harry Whitney McVickar, 1903