El Museu de la Garrotxa rep 13 obres del Museu Nacional per renovar el seu discurs

El Museu de la Garrotxa rep 13 obres del Museu Nacional per renovar el seu discurs

Interval de dates: 
18/01/2016

El Museu de la Garrotxa acaba de rebre 13 obres del Museu Nacional d’Art de Catalunya dels artistes Joaquim i Francesc Vayreda, Rafael Benet, Ignasi Mallol, Ramon Martí Alsina, Modest Urgell, Xavier Nogués, Lluís Rigalt i Joaquim Sunyer. Aquest dipòsit s’inscriu en la línia estratègica del museu d’apostar decididament pels museus del territori, entenent la col·lecció com a nacional, tal com s’ha fet a Manresa, Sitges i properament a altres centres.

Aquestes peces ajuden a la renovació de les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa, que vol reforçar els continguts centrats en la història artística de la ciutat i la seva escola d’art.

De les noves peces que custodia a partir d’ara el Museu de la Garrotxa, n’hi ha d’artistes que ja formaven part de la seva col·lecció, com és el cas de Joaquim Vayreda, Francesc Vayreda, Rafael Benet, Ramon Martí Alsina, Modest Urgell i Xavier Nogués, que d’aquesta manera estaran més ben representats i contextualitzats amb obres més significatives. Però també n’hi ha d’artistes fins ara no presents, com Lluís Rigalt o Joaquim Sunyer.

Aquest nou dipòsit està relacionat amb el projecte de renovació de les sales d’exposició permanent del Museu de la Garrotxa, que té l’objectiu d’actualitzar el discurs museològic i aprofundir en l’anàlisi d’alguns aspectes fins ara poc desenvolupats. Els canvis tindran la història artística de la ciutat i la seva escola d’art com a eix vertebrador, el qual es desenvolupa en cinc àmbits: El tèxtil i l’Escola de Dibuix d’Olot; L’Escola d’Olot, Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix – Paisatgisme a Catalunya als segles XIX i XX; El modernisme, Miquel Blay i La càrrega de Ramon Casas; El noucentisme, Josep Clarà i Francesc Vayreda, i Escola Superior del Paisatge i postguerra.

Les obres de Martí Alsina i Lluís Rigalt i L’estiu, de Joaquim Vayreda reforcen l’apartat de l’Escola d’Olot i el paisatgisme. Les de Joaquim Sunyer i Francesc Vayreda, ajuden a contextualitzar el noucentisme en l’àmbit de país, així com les d’artistes amics de Francesc Vayreda que passaren llargues temporades a Olot: Ignasi Mallol i Rafael Benet. I, l’obra de Xavier Nogués, professor de l’Escola d’Arts, s’incorpora a l’apartat Escola Superior del Paisatge i postguerra.

Amb aquest dipòsit, el Museu d’Olot esdevé un dels referents obligats per a l’estudi de la temàtica paisatgística catalana. La representació de la natura va esdevenir un dels gèneres més conreats pels pintors de la segona meitat del segle XIX.

La renovació completa s’ha de fer realitat durant el segon semestre d’aquest any, però des d’aquest mateix dilluns, l’obra L’estiu de Joaquim Vayreda (1877) ja es pot contemplar a les sales del Museu de la Garrotxa i, a partir del dia 20 de gener, ja es podran veure també algunes obres de Francesc Vayreda i Xavier Nogués.

Aquesta cessió s’ha fet en el marc de les accions de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya que impulsen una nova política de dipòsits perquè, amb les seves col·leccions, es pugui enfortir la personalitat i els relats específics dels museus integrants i ajudar a fer-los més visibles.

Aquestes 13 peces se sumen a les 19 dipositades l’any 2008 i a les 818 del fons d’escultura de Josep Clarà dipositades l’any 1993.