Altar de Sant Romà de Vila

Print
Ubicació: 
Sala 7
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim. Catalunya. Taller de la Seu d'Urgell del 1200
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
Sense etiquetes
Descripció:

Altar de mesa complet, format per un frontal i dos laterals. El frontal està presidit per la Maiestas Domini dins la màndorla, en la qual el Crist, amb nimbe crucífer, beneeix amb la mà dreta mentre porta un llibre a l'esquerra. Està assegut sobre un tron encoixinat i recolza els peus sobre un escambell. Als carcanyols, entre la màndorla i el rectangle, es disposen les figures alades del Tetramorf: l’Àngel de Mateu, l’àguila de Joan, el brau de Lluc i el lleó de Marc. Tot el rectangle central i la màndorla estan emmarcats per sanefes en relleu en guix amb restes de placa d’estany amb colradura, que alternen rombes i òvals. El guix colrat s’aplica també a tot el frontal de forma sistemàtica com a fons dels nimbes de Crist, el Tetramorf i els apòstols, que presenten a l'interior petits punts en relleu. Les  bandes estan dividides en dos  compartiments horitzontals, on es disposen quatre apòstols nimbats amb un llibre a la dreta i una inscripció identificativa. A l’esquerra, Andreu, Pere, Bartomeu i Bernabé, i, a la dreta, Pau, Felip, Jaume i Tomàs. Al guardapols, que sobresurt, a l’intradós, presenta una sèrie de petits cercles envoltats de puntets, mentre que a l’extradós apareix una successió de cercles equidistants, blancs i llisos, que alternen amb florons de vuit pètals.

Al lateral esquerre de l’altar, es representen els tres apòstols que mancaven per completar l’Apostolat del frontal, mentre que al lateral de la dreta, la Verge, tocada amb el maphorion i damunt una superfície rocosa, obre els braços en gest d’oració, mentre dos àngels, amb llibre, l’agafen pels punys. En ambdós laterals, el tram de guardapols superior i inferior està decorat amb una sanefa vegetal, composta per sinuoses tiges en espiral acabades en palmetes i amb el motiu de la flor de lis.

En tot el conjunt, es fan paleses, sota la capa pictòrica, les marques de les incisions del dibuix preparatori. Es tracta d’una paleta  pictòrica molt brillant, que alterna principalment els colors  taronja, vermell, verd, groc i blanc.

Pintura

Primer terç del segle XIII

112 x 123,5 x 104,5 cm

Adquisició, 1922

Núm. del catàleg: 

015875-CJT

El conjunt està format pel frontal i els dos laterals d'altar, conservats al MNAC; dos muntants posteriors dels laterals es conserven al Patrimoni Artístic Nacional d'Andorra. Procedeix de l'església de Sant Romà de Vila (Encamp, Andorra).
Tremp, relleus d'estuc i restes de full metàl·lic colrat sobre fusta endrapada
Segle: XIII
Tema: Religió
Anònim. Catalunya. Taller de la Seu d'Urgell del 1200 - Altar de Sant Romà de Vila - Primer terç del segle XIII
Altar de Sant Romà de Vila
Anònim. Catalunya. Taller de la Seu d'Urgell del 1200 - Altar de Sant Romà de Vila - Primer terç del segle XIII [1]
Altar de Sant Romà de Vila [1]