Premi Sello CCB

Premi Sello CCB

Interval de dates: 
22/02/2022
 
La  Biblioteca Joaquim Folch i Torres, del Museu Nacional d’Art de Catalunya ha rebut la distinció del Sello 2021 del Consejo de Cooperación bibliotecaria, en la categoria de biblioteques especialitzades pel projecte: “Transformar la mirada: la visibilitat de les dones artistes a través dels fons de la Biblioteca del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)”. Aquest reconeixement el concedeix anualment el CCB, òrgan de cooperació del Ministeri de Cultura, a les biblioteques que han portat a terme projectes innovadors, originals i creatius que poden servir com a referent a altres biblioteques i donen visibilitat a les biblioteques en la societat.
 
segell CCB 2021
 
La Biblioteca del museu és un referent per al personal investigador, estudiants i altres persones interessades en l’àmbit artístic català. La biblioteca dóna suport a la recerca i la documentació del personal del museu i, alhora, gestiona, preserva i difon el patrimoni bibliogràfic, amb l’objectiu de promoure i facilitar l’accés al coneixement als professionals del món de l’art i al públic en general.
 
El seu fons està format  per més de 130.000 volums i 4.000 títols de revistes d’art i humanitats, on es poden consultar els títols més destacats del període modernista, noucentista i de les avantguardes artístiques a Catalunya. El fons patrimonial, té mes de 18.000 volums i comprèn les obres editades fins a 1939. Està format  per  manuscrits originals d’artistes i teòrics de l’art dels segles XIX i XX, incunables com ara la Crònica Nuremberg, de 1493, així com edicions de bibliòfil.  
 
Cal esmentar la col·lecció de petits catàlegs de mà i l’arxiu de premsa que constitueixen uns fons documentals d’interès per a la recerca de l’activitat artística del país al llarg del segle XX. L’arxiu recull una selecció d’articles de premsa d’artistes catalans i de de les exposicions realitzades a Barcelona durant el segle XX. D’altra banda “ Els petits catàlegs”, fons documentals en el qual s’ha centrat el projecte, faciliten informació de les exposicions d’art celebrades des de l’any 1908 fins al 2006 a Catalunya, Espanya i Europa. Recull mes de 2.300 caixes d’arxiu, que inclouen catàlegs de mà, targetes i invitacions d’exposicions celebrades a galeries, fullets, díptics, etc. 
 
El projecte premiat Transformar la mirada: la visibilitat de les dones artistes a través del fons de la Biblioteca del Museu Nacional d’Art de Catalunya es troba dins de les línies estratègiques impulsades pel museu, i té com a objectiu principal donar visibilitat al fons singular de petits catàlegs, promoure la investigació sobre les dones artistes,  identificar  les dones artistes actives durant el segle XX i promoure la no discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i la producció artística. Entre les accions que s’han portat a terme, cal destacar la creació de recursos digitals i guies temàtiques i la realització d’exposicions virtuals i presencials. Convé destacar també que l’aliança amb la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la col·laboració amb la  Universitat de Barcelona han permès organitzar una  jornada protagonitzada per artistes i professionals del món de l’art. La difusió a les xarxes socials i la redacció de posts en el blog del museu han contribuït a la difusió d’aquesta nova mirada. 
 
Amb l’impuls d’aquest projecte la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del Museu Nacional d’Art de Catalunya contribueix a posar a l’abast del personal investigador, noves fonts documentals del segle XX, relacionades amb les dones artistes i amb l’activitat artística de la ciutat de Barcelona que ben segur facilitarà una nova  reflexió del paper de  la dona en el món de l’art. 
 

Relacionada amb aquest projecte, la biblioteca del museu va realitzar també la mostra virtual de petits catàlegs L'empremta de les dones artistes a la Barcelona de postguerra.

 
 
Premi Sello CCB