El Museu Nacional publica el llibre Nonell. Visions des dels marges

El Museu Nacional publica el llibre Nonell. Visions des dels marges

Interval de dates: 
09/03/2021

El Museu Nacional publica Nonell. Visions des dels marges, el llibre fruit del treball d’investigació portat a terme pel museu per preparar l’exposició sobre l’artista que es va haver de cancel·lar degut a la irrupció de la pandèmia.

Nonell. Visions des dels marges suposa una aproximació inèdita a Isidre Nonell Monturiol (1872-1911), un dels artistes troncals de les col·leccions del Museu Nacional i un autor fonamental de l’art català del canvi del segle XIX al XX. El llibre ha estat coordinat per Francesc Quílez i Eduard Vallès, comissaris de l’exposició i conservadors del Museu Nacional, i compta amb textos d’especialistes de diferents camps, tant del museu com de fora del museu.

Aquest llibre suposa una aproximació inèdita a l’artista i ofereix una nova perspectiva metodològica d’estudi de la seva obra, que supera el model de la tradicional monografia. Malgrat que és un artista inclassificable i de difícil adscripció a cap corrent artístic, per primer cop es situa Nonell en el marc d’un context històric, tant com a receptor d’una tradició artística com per la seva influència sobre l’art del seu temps. Nonell. Visions des dels marges pretén posar de relleu la complexitat i la modernitat de la seva producció, supera el clixé del “pintor de gitanes” i situa el focus en altres manifestacions de la seva obra, igualment originals i potents.

Pel que fa als artistes que apareixen en el llibre, en diàleg amb Nonell, trobem noms de la tradició com Goya o Ribera, però sobretot personalitats més properes en el temps, alguns d’ells coetanis seus. Destaquen noms com Van Gogh, Monet, Steinlen, Daumier, Fortuny, Ricard Canals, Joaquim Mir, Carles Casagemas, Joaquim Sunyer o Picasso, entre molts altres. Aquesta nova aproximació no només inclou altres artistes sinó també altres disciplines al marge de la pintura i el dibuix, com ara el gravat o la fotografia. Alguns fotògrafs representats al llibre són Joan Vilatobà o Frederic Ballell, entre tants altres, en una aproximació on té un paper destacat la fotografia etnogràfica.

Entre les novetats que aporta aquesta publicació destaca la tasca de recerca duta a terme pels diversos departaments del museu, tant des de Conservació com des de Conservació-Restauració, amb noves aportacions sobre aspectes tècnics de la seva obra. En aquest sentit el llibre és un treball coral des de diferents perspectives que donen una visió integral i renovada de la creació artística de Nonell. La publicació atorga una especial importància al paper del dibuix dintre de l’obra d’aquest artista, i es publiquen diverses obres inèdites fins a dia d’avui.

 

nonell.jpg