Passejades de museu

Passejades de museu

9, 14, 21 i 24 de juliol i, 10, 15, 17 i 25 de setembre de 2021, a les 10.30 h

Lloc: 
Punt de trobada: Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià (c. Major de Sarrià amb c. Reina Elisenda de Montcada)
Preus: 
Activitat de pagament amb inscripció prèvia.
Amics: 20€ | no Amics: 30€
Descripció:
Sarrià, vila i barri
D’origen agrícola i sobretot vinícola, el barri de Sarrià va adquirir una gran importància durant els segles XVI i XVII, i es va anar transformant en una societat urbana de menestrals i artesans amb una gran proliferació de torres i xalets d’estiueig. En el darrer terç del segle xix es va plantejar l’agregació de Sarrià a Barcelona, juntament amb Horta, però no va ser fins al 1921 que es va incorporar, malgrat l’oposició dels sarrianencs.
 
Començarem la passejada a l’església gòtica de Sant Vicenç, tot i que els seus orígens es remunten al segle X. Al Museu Nacional conservem nou de les taules que formaven part del retaule de l’altar major dedicat al sant i realitzat per Jaume Huguet.
 
Passejarem pel carrer Major, artèria principal del barri, i rememorarem la història d’aquesta vila a través de torres senyorials com la Casa Margenat, la més antiga, o Can Canals Miralles, així com d’establiments emblemàtics i centenaris com ara la pastisseria Foix, propietat de Joan Vicenç Foix, un dels poetes catalans més destacats del segle XX. Descobrirem indrets tranquils i plens d’encís com ara el passatge Mallofré o el carrer Canet.
 
Però a Sarrià no només hi trobarem vestigis del seu passat benestant, sinó també entitats culturals centenàries ben presents en l’actualitat, com el Centre Excursionista Els Blaus, centre cultural de referència i del qual va néixer el grup Dau al Set.
 
Finalitzarem el nostre recorregut al cementiri, ubicat al barri veí de Les Tres Torres, però de camí passarem pel Centre Cultural L’Orlandai, antiga casa Galve i que fins al 2003 va ser un centre educatiu amb un projecte de renovació pedagògica catalana.
 
El cementiri, de petites dimensions, és un record del seu passat agrícola i no té grans panteons com el de Montjuïc o Poblenou, però hi trobarem la tomba de cèlebres sarrianencs com ara Joan Vicenç Foix.
 
Durada aproximada: 2 hores 30 minuts
 
El preu inclou:
  • Visita a càrrec de Alba Casarramona, historiadora de l’art i guia oficial de turisme de Catalunya
  • Auriculars i radioguies
  • Dossier de documentació

Logo Amics Museu Nacional

Activitat dels #AmicsMuseuNacional

Informació i reserves: 

 

Reserveu la vostra plaça i espereu a rebre confirmació.

Per realitzar el pagament:

  • si sou Amics, i tenim les vostres dades bancàries, podeu autoritzar-nos a cobrar el rebut corresponent.
  • si no sou Amics, realitzeu transferència bancària al compte ES05 2100 0974 8902 0007 5498 en el termini d'una setmana des de la confirmació de la plaça (si no, la reserva quedarà sense efecte). Haureu d'indicar nom, cognoms i nom de l'activitat.

No es reemborsaran els diners de les cancel·lacions fetes a partir de 3 dies abans de l'activitat.

 

Sarrià, vila i barri