Passejades de museu

Passejades de museu

28 i 29 d'octubre, 4, 5 i 6 de novembre de 2021

Durada: 2 h (aprox.)
Lloc: 
Punt de trobada: Universitat de Barcelona (Gran Via de les Corts Catalanes, 585)
Preus: 
Activitat de pagament amb inscripció prèvia.
Amics: 20€ | no Amics: 30€
Descripció:
Barcelona bombardejada

Un dels motius que van propiciar la campanya de salvaguarda i retirada de les obres del que aleshores era el Museu d’Art de Catalunya van ser els bombardejos reiterats que patia la ciutat. Mireia Capdevila, comissària de la nova exposició temporal del Museu i autora del llibre Barcelona bombardejada, ens acompanyarà a visitar les places i els carrers que més van patir les conseqüències dels atacs aeris. Amb ella dibuixarem una crònica de la duríssima vida a la rereguarda en un moment històric paradoxal: quan aquesta es converteix també en línia de front.

Us proposem un itinerari que té com a objectiu recordar, l’“urbicidi” que va patir Barcelona durant més de dos anys. El recorregut està basat en el llibre Barcelona bombardejada de Mireia Capdevila (col·lecció “Catalunya Desapareguda”, ed. Efadós, Barcelona, 2020), comissària de l’exposició El Museu en perill!. Serà amb ella que recordarem aquest episodi històric que va viure la ciutat i concentrarem el nostre recorregut als carrers de Ciutat Vella.

Entre d’altres, veurem l’impacte que van tenir els bombardejos del 17 de març del 1938, quan l’aviació italiana va deixar caure de nou els seus projectils sobre Barcelona. La Gran Via de les Corts Catalanes va ser l’eix que va quedar més danyat a causa d’aquestes bombes. També l’edifici històric de la Universitat de Barcelona va quedar molt perjudicat per les bombes dels dies 16, 17 i 18 de març, així com l’emblemàtic Teatre Coliseum.

La llista d’edificis emblemàtics de la ciutat de Barcelona tocats per les bombes no s’atura aquí. Per això continuarem el recorregut baixant fins a la catedral, on dues bombes van malmetre una part de l’absis i els vitralls. 

Ens aproparem fins a l’església de Sant Felip Neri, que va viure el 30 de gener de 1938 un dels seus pitjors dies. Les bombes van tocar de ple aquest indret i els infants que hi jugaven van ser víctimes fàcils dels projectils i de la metralla.

Altres punts de la ciutat que van viure les afectacions de les bombes i que també veurem són, entre d’altres, la Via Laietana i el Mercat de Santa Caterina.

 

Logo Amics Museu Nacional

Activitat dels #AmicsMuseuNacional

Informació i reserves: 
 

Reserveu la vostra plaça i espereu a rebre confirmació.

Per realitzar el pagament:

  • si sou Amics, i tenim les vostres dades bancàries, podeu autoritzar-nos a cobrar el rebut corresponent.
  • si no sou Amics, realitzeu transferència bancària al compte ES05 2100 0974 8902 0007 5498 en el termini d'una setmana des de la confirmació de la plaça (si no, la reserva quedarà sense efecte). Haureu d'indicar nom, cognoms i nom de l'activitat.

No es reemborsaran els diners de les cancel·lacions fetes a partir de 3 dies abans de l'activitat.

 

Passejada Barcelona bombardejada