Jornada Nonell: Visions, processos i context

Jornada Nonell: Visions, processos i context

Dilluns 26 d'abril de 2021, de 9.45 a 18 h

Lloc: 
Activitat en línia
Preus: 

Activitat gratuïta amb inscripció obligatòria

Material: 
PDF icon Programa de la Jornada (pdf - 884 Kb)

Programa de la Jornada (pdf - 884 Kb)

Descripció:
Jornada d’estudi al voltant de la figura de l’artista Isidre Nonell

Isidre Nonell és un dels artistes catalans més ben representats a les col·leccions del Museu Nacional, amb gairebé cinquanta pintures i al voltant de cent-cinquanta dibuixos. Amb motiu de la publicació del llibre Nonell. Visions des dels marges, s’imposa la necessitat de donar a conèixer les aportacions que s’hi realitzen, a partir de diverses línies de recerca confluents. L’obra de Nonell destaca per prefigurar l’aparició d’un temps artístic diferent i per obrir les portes a l’eclosió de la sensibilitat moderna. Nonell es va caracteritzar per mantenir un posicionament inconformista i per fer una aportació poètica original i singular, allunyada dels convencionalismes i dels models tradicionals de representació temàtica. La seva producció també palesa una ferma tenacitat  per experimentar amb la matèria artística, de combinar tècniques diverses que generen resultats estètics fascinants i, alhora, sorprenents, per desconcertants.

Aquesta Jornada a l’entorn de Nonell aplega les intervencions d’especialistes en diferents disciplines que permetran acostar-nos a les diverses facetes d’una personalitat versàtil i polièdrica. S’analitzarà la relació que va mantenir amb la tradició artística clàssica i  moderna; la seva condició de dibuixant i il·lustrador excel·lent; la manera de concebre el procés creatiu així com la idea de producció seriada, o la relació que va mantenir amb la fotografia. També s’analitzarà  el seu original tractament dels procediments pictòrics i els cromatismes, així com la utilització dels reversos de les teles. Finalment, es desvetllaran també diversos aspectes relacionats amb la seva heterodoxa tècnica dibuixística, especialment pel que fa als llegendaris dibuixos “fregits”.

PROGRAMA

MATÍ

 • 9.45 – 10 h Presentació i funcionament de la jornada per Pepe Serra, Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
 • 10 - 10. 30 h Introducció a Nonell. Francesc Fontbona, Membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
 • 10.30 - 11 h De Goya a Nonell: un recorregut per la geografia de la misèria. Francesc Quílez, Conservador en Cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del Museu Nacional d’Art de Catalunya. 
 • 11 - 11.30 Pausa.
 • 11.30 – 12 h Seriació, constants formals i modernitat en l'obra de Nonell. Glòria Escala, Dra. en Història de l’art.
 • 12 - 12.30 h  Nonell en evolució: De la Colla del Safrà a Picasso. Eduard Vallès, Conservador d’Art Modern i Contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya i Membre de l’Institut d’Estudis Catalans.
 • 12.30 – 13 h. Nonell, el Papitu i l'apoteosi del fotogravat. Ricard Mas Peinado, historiador de l'art.
 • 13 - 13.30 h Torn de preguntes.

TARDA

 • 16-17h  Aspectes ocults de la pintura i el dibuix de Nonell. Color, reversos i “fregits”. Ruth Bagan, Núria Oriols, Núria Pedragosa, i Carme Ramells, Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
 • 17 – 17.30 h. Iconografies fotogràfiques a l'època d'Isidre Nonell. Núria F. Rius, investigadora i docent en Història i Teoria de la Fotografia al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.
 • 17.30 h a 18.00 h. Torn de preguntes.

#IsidreNonell

 

Informació i reserves: 

 

Inscripció obligatòria a través del web. Inscripcions obertes fins al 25 d'abril de 2021.

Aforament il·limitat.

Nonell. Visions des dels marges