Acció a l'aula. Proposta 2
IINTRODUCCIÓ A L'ACTIVITAT
La proposta principal de l'activitat és que l'alumnat prengui consciència del seu entorn, dels espais que ocupa en el seu dia a dia, i de les possibilitats d'expressió artística i política que aquest espai implica. Com aprofitar-les, com identificar les que ja s'estan duent a terme.
QUÈ US PROPOSEM?
En una primera sessió es demana als/les alumnes que durant uns dies enregistrin els missatges que els envolten en els seus espais més propers, el barri i l'escola. Fer-los adonar que no hi ha només cartells, sinó que es fixin en la publicitat, en l'art urbà, els grafitti, etc... Seria molt profitós fer aquesta tasca conjunta amb l'acompanyament d'un adult tot passejant pel barri i/o per l'institut. L'objectiu és reflexionar sobre com llegim l'espai públic quotidià i com l'utilitzem. Quins usos en fem? Quins usos ens agradaria fer-ne? Com és la convivència a l'espai públic del barri?
COM HO PODEU FER?
Opció 1
1- Podeu començar la sessió posant en comú les imatges que portin els alumnes. A partir d’aquest material visual significatiu, podeu iniciar un debat sobre els missatges que hagin trobat en el seu entorn . Podeu fer-los preguntes com:
- Quina rellevància té aquest missatge a l’espai públic?
- Qui és l’emissor?
- A qui va dirigit? Amb quina finalitat s’ha posat al carrer?
- Parla d’algun conflicte?
- El dret a la llibertat d’expressió és just que s’exerceixi sempre? Hauria d’haver-hi límits?
2- Ens distribuïm en petits grups (quatre persones), i amb el grup pensa un missatge que voldríem que fos visible a l’espai públic, ja sigui l’escola o el carrer. Es pot pensar en un conflicte que hagi afectat tota l’escola o en un tema més global. El missatge ha de ser el més sintètic possible, intenteu dir allò que voleu dir en una frase o en una sola paraula.
3- Versioneu, copieu, hackejeu! Un cop tingueu el missatge, busqueu cartells de l’època de la guerra civil i adapteu-los a la intenció del vostre missatge. Per exemple, podeu utilitzar la imatge i canviar el text utilitzant un editor d’imatges o manualment retallant/enganxant a partir d’imatges impreses. També podeu utilitzar un cartell d’una altra època com a referent per inspirar-vos però canviant-ne algun element. L’art sempre s’ha nodrit de l’art d’altres èpoques, versionar i copiar és una pràctica habitual i molt inspiradora.
Opció 2
L'altra opció és que dissenyeu des de bon inici el vostre cartell, pensant imatge i text, en aquest cas tingueu en compte aquests aspectes:
- Trobeu quina és la idea principal del vostre missatge i penseu amb quina sola imatge es podria il·lustrar, també podeu utilitzar dues imatges i combinar-les, però intenteu simplificar!
- De vegades és millor començar el procés de pensar/dissenyar a mà, en comptes de a l'ordinador, la immediatesa i les imperfeccions del treball manual poden ser atractives per a un cartell.
- Un cartell ha de funcionar a llarga i curta distància, penseu que els detalls es poden veure de prop però que el missatge/idea principal s'ha d'entendre de lluny.
- Els colors brillants, les textures i els contrastos fan que un cartell tingui més impacte, tingueu-ho en compte!
- Si heu decidit que hi hagi un missatge escrit, penseu en la mida i posició de les lletres i la tipografia que utilitzareu, aquests seran també elements claus per transmetre el missatge.
- Simplifiqueu! Com més senzilla la idea i més acurada la seva execució millor, farà que el missatge destaqui i que la gent s'hi fixi.
Finalment, entre tot el grup es decideix on es volen penjar els cartells, on volem deixar "el nostre crit", si és a un espai comú de l'escola com els passadissos, la sala d'actes o bé al carrer perquè el missatge arribi a altres persones del barri.
![]() |
![]() |