Acció a l'Aula. Proposta 1
IINTRODUCCIÓ A L'ACTIVITAT
La proposta de l’activitat és que cada alumne expressi un conflicte concret des de la seva pròpia perspectiva artística. Abans, reflexioneu sobre les implicacions ètiques d’aquesta representació i enriquiu l’experimentació amb els comentaris que posteriorment els seus companys li dedicaran.
QUÈ US PROPOSEM?
Demaneu als alumnes que pensin un conflicte, en el que ells/es siguin una de les parts implicades, doneu-los temps suficient per fer-ho. Us recomanem escollir un conflicte que sigui actual o que encara no estigui tancat, per tal que l’activitat pugui aportar aspectes útils i transferibles.
La intenció de l’exercici és reflexionar sobre la pròpia actitud davant un conflicte, explorant de manera visual a través d’algunes tècniques artístiques d’una manera lliure i personal.
COM HO PODEU FER?
- Creem un ambient distès i tranquil i donem algunes consignes als/les alumnes que els puguin ajudar a definir les idees, com per exemple: trieu un objecte/una imatge que us sembli que pot definir el conflicte.
- Cada participant el representa aquest objecte en un dibuix, pintura o utilitzant la tècnica del collage. S’aconsella que el docent deixi els i les alumnes prendre les decisions creatives de forma lliure. També es pot proposar de representar el conflicte de manera més abstracta a través de formes, colors, textures, etc. És important plantejar qüestions com: amb quins colors puc suggerir aquest conflicte? Amb quines formes? Amb quines textures?
- Oferim la major diversitat de tècniques que puguem. Podeu encoratjar els/les alumnes perquè portin materials de reciclatge (revistes, diaris, papers impresos, teles, llanes, etc). Disposeu una taula amb tot el material i treballem amb papers de mida gran per donar espai i llibertat als/les alumnes.
- Un cop finalitzades totes les creacions poseu-les en comú en algun espai de l’aula, assegureu-vos que són totes ben visibles. A cada participant se li reparteixen papers petits o post-its on hauran d’escriure una paraula o frase amb allò que els hi transmet cada creació (poden ser emocions, conceptes, frases, etc.), també els podeu demanar que senzillament hi posin un títol.
- Cada participant retorna a la seva obra i rep totes les impressions que la representació del seu conflicte ha despertat en els seus companys. Això pot donar a peu a parlar-ne de manera col·lectiva i veure quins punts tenen en comú algunes representacions i reflexionar sobre com ens hem posicionat davant el conflicte per tal de representar-lo. Recapitular els elements de la reflexió d’educació pel conflicte, obrir un espai per reflexionar al voltant de les diverses actituds davant del conflicte (competició, evasió, acomodació, cooperació), i quines eines tenim per afrontar-lo i transformar-lo.
- Quin material necessiteu?
- Fungible: pintures (acrílic, guaix, aquarel·les, etc), ceres, llapis de colors, retoladors, pastels, carbonet, cola blanca, cola de barra, fulls de paper DIN A3 o DIN A2.
- No fungible: tisores, cúters, pinzells, pots.
- Reciclat: revistes, diaris, fulletons, cartells, llanes, teles, fils, retalls de cartolines o fulls de colors, etc.