Després d'haver-se vist a València, Sevilla, Màlaga i Bilbao, el museu acull l'exposició Sorolla. Visió d'Espanya. Col·lecció de la Hispanic Society of America, que reuneix el conjunt dels 14 panells pintats per Joaquim Sorolla per decorar la biblioteca d'aquesta institució americana de Nova York.
Comissariada per Felipe Garín i Facundo Tomàs, catedràtics de la Universitat de València i experts en aquest pintor, l'exposició ens permet admirar, per primera vegada fora del seu emplaçament, la totalitat de les pintures, que s'han restaurat per a aquesta ocasió.
La Hispanic Society of America es va fundar el 1904 pel mecenes i erudit Archer Milton Huntington (1870-1955), amb l'objectiu d'acollir la seva important col·lecció d'art espanyol, amb obres d'artistes tan importants com ara El Greco, Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Alonso Cano, Diego Velázquez, Marià Fortuny, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell o Ignacio Zuloaga.
L'any 1911, Huntington va encarregar la decoració de la biblioteca a Joaquim Sorolla, qui va recórrer Espanya recollint diferents escenes de la geografia espanyola. L'artista va pintar els immensos panells directament del natural, empresa que no finalitzaria fins el 1919, poc abans de la seva mort. De fet, Sorolla mai va arribar a veure aquests plafons exposats a la Hispanic Society.
Els anys transcorreguts entre la data inicial de l'encàrrec i la seva finalització és una prova molt il·lustrativa del repte i de la dificultat que va suposar per a Sorolla la realització dels plafons. Lluny de limitar-se a enllestir-los amb rapidesa, va decidir potenciar el contacte directe amb el motiu representat, convertint els protagonistes de les composicions en veritables estudis de tipologies humanes però sense renunciar a l'esclat de la llum i del color, dos trets que han caracteritzat el seu llenguatge i que més han contribuït a convertir-lo en un dels pintors espanyols més universals.
Sorolla. Visió d'Espanya. El procés creatiu
Atesa la seva monumentalitat, és indubtable que el programa iconogràfic dels murals pintats per Sorolla per formar part de la decoració de la biblioteca de la Hispanic Society of America constitueix una de les empreses més singulars i emblemàtiques de la història de la pintura espanyola. Tanmateix, l'espectacularitat de tot el conjunt ha deixat en un segon pla un procés de realització que va comportar un gran nombre de dificultats i vicissituds per al seu autor. Amb l'objectiu de donar a conèixer alguns aspectes d'aquest procés de treball feixuc i complex, el Museu Nacional d'Art de Catalunya ha organitzat aquesta mostra destinada a donar una visió complementària a l'exposició que es pot contemplar a la Sala d'Exposicions Temporals 1. Seguint aquest principi, la mostra aplega una selecció d'uns 50 dibuixos preparatoris, pertanyents a les col·leccions del Museo de Sorolla de Madrid i a la Hispanic Society of America, que ens acosten a la idea artística de Sorolla, durant la fase d'estudi anterior a la realització dels plafons. Es tracta, doncs, d'un conjunt de composicions sobre paper que són un valuós testimoni gràfic del procés creatiu de l'artista en lelaboració dels murals, i que revelen una inequívoca intenció compositiva. A més, les obres exposades també permeten apreciar el talent innat de Sorolla per aconseguir efectes visuals d'una sorprenent i captivadora bellesa. En tractar-se d'obres de dimensions més petites, el llenguatge i el treball de Sorolla es mostren amb una major llibertat i espontaneïtat creatives. El pintor fa servir unes llicències compositives que, en determinades ocasions, resulten molt estimulants per a l'espectador, atès el seu caràcter experimental i la seva impactant modernitat.
Sorolla. Visió d'Espanya ha estat organitzada per Bancaja amb obra de la Hispanic Society of America i amb la col·laboració del Museu Nacional.