Quina humanitat? l Recursos per a la visita
L'exposició Quina humanitat? La figura humana després de la guerra (1940-1966) reuneix prop d’un centenar d’obres d’artistes catalans, espanyols i internacionals de primera línia que, entre 1940 i mitjan anys seixanta, aborden la qüestió de la figura i de la condició humana enfrontada a la incertesa, les mutacions, els fracassos i les esperances provocades per la Segona Guerra Mundial i el seu pròleg, la Guerra Civil espanyola.

El comissari, Àlex Mitrani, explica les claus per entendre la mostra.

Més enllà de cròniques de batalla, gestes bèl·liques i cants de victòria, la guerra és, sobretot, un llegat de mort i destrucció. Impacta, profundament i severa, en la vida de moltes persones. Quina petjada deixa en qui sobreviu a la guerra? I en qui hi ha perdut gent estimada? És possible superar el dolor i refermar la vida?

Diàleg i visita comentada a l’exposició Quina humanitat? La figura humana després de la guerra a càrrec del comissari, seguida d’un diàleg entre Begonya Sáez de Tajafuerce, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Álex Mitrani, comissari de l’exposició.

Eduard Vallès, conservador d'art modern del MNAC, ens explica les noves sales dedicades a la Guerra Civil.

La batalla de l’Ebre al Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Corbera d’Ebre), amb Teresa Ferré Panisello, exdirectora del COMEBE, especialista en fotografia i Guerra Civil.

La guerra aèria i la defensa del territori des del Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (Santa Margarida i els Monjos), a càrrec de Ramon Arnabat, professor d’història contemporània de la Universitat Rovira Virgili i membre del grup de recerca ISOCAC.

La memòria de l’exili al Museu Memorial de l’Exili, La Jonquera, amb Alfons Quera, historiador i exdirector del MUME.

La guerra infinita descobreix les diferents facetes de l’obra del fotògraf Antoni Campañà (Arbúcies, 1906-Sant Cugat del Vallès, 1989), tot posant el focus en les fotografies que va realitzar durant la Guerra Civil espanyola, que la família va trobar fortuïtament l’any 2018.
El MNAC va participar en el Festival Barcelona Poesia 2021 donant veu a sis joves poetes que van recitar els seus poemes al voltant de la guerra i el que li és propi, davant d’obres de la col·lecció d’art modern que la representen. Vegeu i escolteu les veus de Gerard Vila Nebot, Gabriel Ventura, Laura Torres, Andrea Ambatlle i Glòria Coll.

Art i compromís durant la Guerra Civil és un projecte educatiu nascut l’any 2015 estretament vinculat als àmbits dedicats a la Guerra Civil espanyola en la col·lecció d’art modern.

Conferència inaugural i visita guiada a l'exposició "Museu en perill! Salvaguarda i ordre de l'art català durant la Guerra Civil", a càrrec de Mireia Capdevila Candell i Francesc Vilanova Vila-Abadal, comissaris de l'exposició.