Obrint portes: un projecte d'Arts en Salut
"Si l'oportunitat no truca a la porta, construeix-ne una"
EDU
"Les arts ens poden ajudar a gestionar emocionalment els processos de lluita contra una malaltia o una lesió, a processar les emocions difícils en moments d'emergència i a afrontar reptes.
Tant la creació com el gaudi de les arts contribueixen a promoure el benestar integral, i poden ser un factor de motivació en la recuperació.
Els beneficis s’evidencien a través d’indicadors diversos, que inclouen la promoció de la salut, la gestió de les condicions de salut i la prevenció de malalties."
ORGANITZACIÓ MUNDIAL DE LA SALUT
“Obrint portes” és un projecte d’arts en salut desenvolupat per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, en el marc de l’Arts+Health HUB-LAB del MNAC, un espai permanent d’acollida i generador d’activitats i projectes de recerca en l’àmbit de les arts i la salut.
“Obrint portes” té l’objectiu de millorar el benestar emocional i potenciar la socialització d’un grup de joves que han viscut un procés oncològic. L’art esdevé un espai per compartir i per expressar-se, des de l’observació, des del diàleg i des de la creació.
El projecte s’emmarca en un estudi de recerca que valora l’impacte en la salut en el grup de participants, que permetrà eixamplar la base d’evidència del potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i identificar eines i estratègies terapèutiques basades en l’art.
Vegeu el vídeo sencer al canal de Youtube clicant aquest enllaç.
Aquestes preguntes van ser el motor d’una pluja d’idees i conceptes, destil·lada en una única paraula que proposava uns materials, unes formes, unes textures i uns colors determinats. En el marc del protocol d’intervenció definit per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el programa dissenyat per l’equip del MNAC gira al voltant del simbolisme de les portes, com les que es poden trobar en la col·lecció de mobiliari modernista del MNAC o en obres pictòriques de Feliu Elies o Marià Fortuny.
Un cop definit el projecte en esbossos, el procés creatiu dels nois i noies ha incorporat diversos recursos de mediació artística, com ara les Estratègies de Pensament Visual (EPV), que animen a dialogar i comunicar-se a través de l’observació de l’art, i que han comptat amb el suport dels equips tècnics del Museu, com el d’infraestructures, el de conservació preventiva i el de fusteria.
Així, a partir d’unes portes nues, les mans dels nois i noies van anar transformant-les fins a convertir-se en les obres d’art que presentem en aquest espai expositiu. Unes obres d’art plenes de significat i que cobren vida.
“Obrint portes” també ha volgut tenir en compte les famílies, que viuen intensament el procés de la malaltia en primera persona i com a cuidadores. Al llarg de les diverses sessions, han pogut gaudir d’un espai on trobar-se amb altres pares i mares que viuen experiències similars. Han descobert el Museu com un espai per al gaudi, l’esbarjo, la conversa, la desconnexió i, al mateix temps, la connexió amb les emocions més profundes. En definitiva, hi han trobat un espai de cura i generador de benestar.