Jornada El Repertori Iconogràfic [d'Art] d'Espanya. L'aventura de documentar el patrimoni
Jornada El Repertori Iconogràfic [d'Art] d'Espanya. L'aventura de documentar el patrimoni
Dilluns 2 de maig de 2022, de 10 a 18.15 h
Activitat gratuïta amb inscripció obligatòria

Programa de la jornada (pdf - 9,49 Mb)
El dia 2 de maig tindrà lloc una jornada que parlarà del fons del Repertori Iconogràfic [d'Art] d'Espanya, amb l'objectiu de posar en relleu la importància d'aquest fons, una part del qual es troba custodiat a les instal·lacions del Palau Nacional des de l'any 1970.
La creació del Repertori va constituir una fita catalana en la catalogació i l'inventari del patrimoni artístic. En el projecte d'aquest inventari, format per més de 105.000 fitxes, hi van participar nombroses institucions i empreses que hi van col·laborar, aportant documents gràfics, fotogràfics i dibuixos, però també recursos humans i logístics.
Programa
10 - 10.15 h Benvinguda a càrrec de Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya
10.15 - 11 h Ponència inaugural. El Repertori Iconogràfic: l’ambició de conèixer. Joan Boadas i Raset, arxiver de la ciutat de Girona
11 - 11.45 h La implicació de Jeroni Martorell i Terrats en la confecció del Repertori Iconogràfic de l’Art Espanyol en època de la Mancomunitat de Catalunya. Raquel Lacuesta Contreras, doctora en Història de l’Art i acadèmica de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi
11.45 - 12.15 h Pausa cafè
12.15 - 13 h El Repertori Iconogràfic en el marc de l’Arxiu Mas. Carmen Perrotta, historiadora de l’art i documentalista de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic.
13 - 13.45 h L’arxiu d’un projecte cultural de país. Pilar Cuerva Castillo, cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
13.45 - 14.30 h L’arqueologia al Repertori Iconogràfic d’Espanya. Un reflex de la investigació del seu temps. Àngels Casanovas, conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
14.30 - 16 h Dinar
16 - 16.45 h Després del Repertori Iconogràfic d'Espanya: fotografia a El Arte en España, 1926-1935. Rafel Torrella Reñé, conservador de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
16.45 - 17.30 h L’arxiu com a símptoma: revelació i ocultament al Repertori Iconogràfic Espanyol. Mela Dávila Freire, investigadora independent.
17.30 - 18 h El Repertori Iconogràfic. Pautes per a un tractament integral. David Iglesias Franch, cap de Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual de l'Ajuntament de Girona. President del Grup d'Experts en documents fotogràfics i audiovisuals del Consell Internacional d’Arxius.
18 - 18.15 h Cloenda
Organitza: Museu Nacional d’Art de Catalunya
Col·laboren
![]() |
![]() |
Activitat presencial amb aforament limitat. Inscripció obligatòria.
Et demanem que, si no pots venir, anul·lis la teva reserva, si us plau, perquè algú altre de la llista d’espera pugui aprofitar les places vacants. Moltes gràcies!
Activitat en línia amb inscripció obligatòria.
Per seguir la traducció simultània al castellà, porteu el vostre dispositiu mòbil i auriculars.
