El Museu Nacional adquireix una obra excepcional de Lluís Dalmau gràcies al finançament de la Fundació Palarq

El Museu Nacional adquireix una obra excepcional de Lluís Dalmau gràcies al finançament de la Fundació Palarq

Interval de dates: 
31/05/2017

El Museu Nacional ha adquirit, en una subhasta celebrada a Barcelona el 31 de maig, la taula de Lluís Dalmau la Decapitació de sant Baldiriprocedent de l’antic retaule major gòtic de l’església parroquial de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat), una de les poques obres que es conserven del pintor.

El Museu Nacional ha pogut adquirir aquesta obra excepcional gràcies a la Fundació Palarq, que ha fet donació al museu de l’import íntegre necessari per comprar-la, 125.000 €. El Departament de Cultura ha exercit el dret de tanteig en nom del museu.

Lluís Dalmau, qui fou pintor del rei Alfons el Magnànim, és un dels principals artistes en actiu a mitjan segle XV a Barcelona. De la seva producció només es conserven dos conjunts documentats: la cèlebre Mare de Déu dels «Consellers», realitzada entre 1443 i 1445, i  el retaule de Sant Boi, de 1448.

L’excel·lent qualitat artística de la taula que ingressa a la col·lecció del Museu Nacional respecte dels estàndards de la pintura gòtica catalana, juntament amb l’escassa conservació de les obres de Dalmau, la converteixen en una peça extraordinària dins el context del darrer gòtic.