Ploraners

Print
Ubicació: 
Sala 19
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim. Castella
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • vestit de ratlles
  • capa
  • Sepulcre
Descripció:

Aquesta taula procedeix de les tombes de Sancho Sánchez Carrillo i la seva esposa Juana, a l’església de San Andrés de Mahamud (Burgos), les quals van ser realitzades cap a 1295, any en què van obtenir el permís de ser-hi enterrats. La peça forma part d’un extraordinari conjunt del primer gòtic castellà del qual únicament perviuen vuit plafons, tots al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a més del jacent del cavaller conservat al Cincinnati Art Museum (Ohio).

El conjunt pictòric està format per quatre taules amb ploraners, dues amb escuts i dues més amb escenes narratives, de les quals una consta de quatre escenes dedicades a la Mare de Déu (Anunciació, Nativitat, Dormició i Coronació) i una altra presenta la Crucifixió i Crist envoltat dels símbols dels quatre evangelistes. Els ploracossos, vestits amb «llobes», les túniques a ratlles tradicionals del dol, ploren desaforadament, s’arranquen els cabells o fins i tot s’esgarrapen el rostre fins a sagnar per demostrar el seu dolor.

Pintura

Cap a 1295

53 x 87,8 x 4,5 cm

Adquisició de la col·lecció Plandiura, 1932

Núm. del catàleg: 

004372-005

Forma part d'un conjunt de vuit plafons. Procedeix de la decoració de la tomba del cavaller Sancho Sánchez Carrillo, a l'ermita de San Andrés de Mahamud (Burgos).
Tremp sobre pergamí aplicat a un suport de fusta
Segle: XIII
Tema: Gènere i societat
Anònim. Castella - Ploraners - Cap a 1295
Ploraners
Anònim. Castella - Ploraners - Cap a 1295 [1]
Ploraners [1]
Anònim. Castella - Ploraners - Cap a 1295 [2]
Ploraners [2]