Parella de sirenes ocell d'Arlanza

Print
Ubicació: 
Sala 15
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim. Castella
Etiquetes socials: 
Descripció:

Aquesta parella d’animals amb cos d’au, potes de cabra i cap humà, formava part del fris decoratiu que voltava la sala del monestir d’Arlanza, d’on també prové el griu que conserva el museu. Són sirenes ocell, imatges guardianes i protectores que deriven de les de l’Antiguitat clàssica. Malgrat el seu aspecte afable, remeten a les temptacions dels sentits, l’engany i  els perills dels vicis i la falsedat. La vistositat del seu aspecte les va fer molt decoratives i es troben sovint representades en el ric panorama artístic burgalès dels inicis del segle XIII.

Altres fragments del mateix conjunt es  localitzen al Metropolitan Museum of Art de Nova York i al Fogg Art Museum de la Universitat de Cambridge, ambdós als Estats Units.
 

Pintura

Primer quart del segle XIII

60 x 141,5 x 2,8 cm

Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d’Art. Donació de Don Antonio Gallardo Ballart, 2015

Núm. del catàleg: 

251556-000

Fresc traspassat a tela
Tema: Figura animal
Segle: XIII
Forma part del conjunt de pintura mural de San Pedro de Arlanza, repartit entre el MNAC, que posseeix set fragments en total, un altre al Fogg Art Museum de la Universitat de Harvard i dos més al museu The Cloisters de Nova York. Procedeix de l'antic monestir de San Pedro de Arlanza (Burgos)
Anònim. Castella - Parella de sirenes ocell d'Arlanza - Primer quart del segle XIII
Parella de sirenes ocell d'Arlanza