Mare de Déu de la Misericòrdia

Print
Ubicació: 
Sala 24
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Bonanat Zaortiga
Documentat a Saragossa, 1403-1446
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • Mare de Déu dels Consellers
Descripció:

Taula amb la figura de la Mare de Déu de la Misericòrdia que aixopluga sota el seu mantell una multitud de personatges integrada per homes, a l'esquerra, i dones, a la dreta, de diferents edats i condicions i entre la qual podem trobar laics i religiosos. El seu mantell, sostingut per dos àngels, protegeix els éssers humans de les cinc fletxes que han caigut del cel, i que simbolitzen un dels mals més temuts i estesos a l'Europa de la baixa edat mitjana, la pesta. Al marge inferior esquerre de la taula apareix un arbre, una petita alzina, anomenada  en castellà «carrasca», denominació que fa referència al lloc de procedència de la taula, l'ermita de la Mare de Déu de la Carrasca de Blancas (Terol).

Gràcies a una antiga descripció de 1739, de R. A. Faci, que va veure el retaule encara al seu lloc d'origen, l'altar principal de l'ermita, sabem que la taula actualment conservada al museu era la part central d'un tríptic que incloïa almenys dues taules laterals més, amb les figures de sant Joan Baptista a la dreta de la Verge i de sant Antoni Abat a l'esquerra. Sembla que aquestes taules encara es conservaven quan es va vendre la taula central, el 1919. La de sant Joan Baptista es va localitzar posteriorment a la col·lecció Losbichler de Barcelona. D'altra banda, segons la descripció de R. A. Faci, la taula de la Mare de Déu de la Misericòrdia incloïa la figura, avui perduda, de Crist llançant les fletxes des de la part superior. El dosser que corona la taula és modern i es va afegir quan la peça es va incorporar a la col·lecció Plandiura.

 

 

Aquesta obra forma part de l'exposició "Diàlegs intrusos". Visita'n l'itinerari virtual a l'app Second Canvas.

Pintura

1430-1440

223 x 126,8 x 18 cm

Adquisició de la col·lecció Plandiura, 1932

Núm. del catàleg: 

003945-000

Compartiment central d'un retaule dedicat a la Mare de Déu. La taula procedeix de l'ermita de la Mare de Déu de la Carrasca de Blancas (Terol).
Tremp, relleu d'estuc i daurat amb pa d'or sobre fusta
Segle: XV
Tema: Religió
Bonanat Zaortiga - Mare de Déu de la Misericòrdia - 1430-1440
Mare de Déu de la Misericòrdia