Creu de Bagergue

Print
Ubicació: 
Sala 7
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
Sense etiquetes
Descripció:

Creu de fusta policromada, del tipus potençada, amb els extrems acabats en rectangles. L’anvers té una sanefa en relleu de guix amb restes de plaques d’estany amb colradura ornamentada amb roleus vegetals als braços i amb imitació de pedreria envoltant el disc central. A la potença superior hi ha una inscripció relativa a Jesús. En aquesta cara de la creu es disposava la talla d’un Crist crucificat que no s’ha conservat. Els laterals estan ornamentats amb quadrats dibuixats en blanc, del tipus escacat, que alternen els fons en vermell i negre.
Al revers, al cercle central, es representa, sobre un fons blau, la imatge de l’Agnus Dei amb nimbe crucífer, portant la creu i l’estendard propis de la resurrecció. Pels braços travesser vertical i extrems de la creu corren sobre un fons blau i entre bandes grogues unes inscripcions que recorden les pregàries de la missa en el moment de l’Eucaristia i invoquen l’Anyell de Déu (Oh, Anyell de Déu, que lleveu els pecats del món, tingueu pietat de nosaltres!) així com l’al•lusió a la victòria de Crist sobre el Mal i la Mort (Serpent) i la doble naturalesa humana (Ariet) i divina del Senyor (Lleó).
Estilísticament s’ha relacionat amb la Creu policromada de Sant Pèir d’Escunhau (la Vall d’Aran). L’ús dels relleus de guix amb restes de plaques d’estany amb colradura, el seu repertori ornamental i el caràcter animat de l’anyell acosten l’obra als primers anys del segle XIII.

Pintura

Cap a 1200

126 x 100 x 4,5 cm

Adquisició de la col·lecció Plandiura, 1932

Núm. del catàleg: 

003937-000

Procedeix de l'església parroquial de Sant Feliu de Bagergue (Alt Aran, Val d'Aran).
Tremp, relleus d'estuc i restes de full metàl·lic colrat sobre fusta
Segle: XII
Tema: Religió
Anònim - Creu de Bagergue - Cap a 1200
Creu de Bagergue
Anònim - Creu de Bagergue - Cap a 1200 [1]
Creu de Bagergue [1]