Copó de la Cerdanya

Print
Ubicació: 
Sala 16
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • capseta
  • hòsties
Descripció:

Copó o recipient per contenir les hòsties consagrades que, tot i que es conserva incomplet, és una de les millors peces d’orfebreria romànica del museu. La copa, amb tapa, ha perdut el peu, possiblement cònic, i el coronament que podria tenir forma cilíndrica.

La seva decoració d’esmalts sobre fons daurat presenta una xarxa de rombes i triangles de costats curvilinis que emmarca figures de mig cos i decoracions florals. Per la seva forma i decoració s’ha relacionat amb el, més luxós i ornamental, Copó Alpais, conservat al Museu del Louvre a París, una de les peces fonamentals de l’orfebreria llemosina del 1200. Les similituds entre les dues obres no són pas determinants del tot: mentre que en el cibori del mestre Alpais les parts esmaltades ocupen el fons i les figures queden en reserva, en el copó de la Cerdanya l'aplicació de l'esmalt és a la inversa (figures i motius ornamentals esmaltats; fons en reserva), amb un resultat menys espectacular però de més elegància cromàtica.

Aquesta peça va ser comprada el 1918 a Amadeu Sales, antiquari, i es sap que prové d’una església de la Cerdanya. Està datada a finals del segle XII i és una de les mostres més antigues de l’arribada de productes llemosins a Catalunya.

Orfebreria

Llemotges, cap a 1195-1200

13,1 x 15,2 x 14 cm

Adquisició, 1918

Núm. del catàleg: 

012106-000

Procedeix d'una església indeterminada de la Cerdanya.
Coure embotit, repussat, cisellat i daurat, amb aplicació d’esmalt "champlevé"
Segle: XII
Tema: Motiu vegetal
Tema: Religió
Anònim - Copó de la Cerdanya - Llemotges, cap a 1195-1200
Copó de la Cerdanya
Anònim - Copó de la Cerdanya - Llemotges, cap a 1195-1200 [1]
Copó de la Cerdanya [1]
Anònim - Copó de la Cerdanya - Llemotges, cap a 1195-1200 [2]
Copó de la Cerdanya [2]