Biga de Cardet

Print
Ubicació: 
Obra no exposada
Artistes / Creadors / Autoritats: 
Anònim. Catalunya-Aragó. Taller de la Ribagorça
Etiquetes museu: 
Etiquetes socials: 
  • harpia
  • lleó
Descripció:

Biga travessera  pintada que, a la cara davantera, presenta una sèrie d’escenes profanes amb parelles, que, malauradament, s’han perdut a la part central. Al costat esquerre, dues cigonyes afrontades, dos lleons també afrontats -un d'ells amb corona- i dues cigonyes que s'abeuen d’un calze . Al costat dret, un animal mitològic, una mena de mantícora alada, en lluita amb un cavaller armat amb espasa i un escut amb les barres de Catalunya i Aragó, i un altre guerrer que branda una espasa i un escut amb línies en ziga-ziga, que s’enfronta a un altre animal del qual no queden quasi traces. Aquesta cara davantera presenta una sèrie de forats que possiblement servien per penjar cortines, objectes litùrgics o imatges de culte, com ara creus.

A la cara inferior, una successió de línies en ziga-zaga, pintades de blanc, que alternen espais pintats de vermell i verd. A la part central, no pintada, apareixen les empremtes d’haver estat  sostinguda, a banda i banda, per dos pilars de fusta, que formarien així una mena d’estructura arquitravada a l’embocadura de l’absis.

Si per la temàtica profana aquesta obra connecta amb produccions del Taller de la Seu d’Urgell del 1200, com ara la Biga de Tost, el seu estil narratiu i dinàmic l’apropa a l’activitat del Taller de Ribagorça.

Pintura

Mitjan segle XIII

23,5 x 388 x 21 cm

Adquisició, 1962

Núm. del catàleg: 

071999-000

Procedeix de l'església de Santa Maria de Cardet (la Vall de Boí, Alta Ribagorça).
Tremp sobre fusta
Segle: XIII
Tema: Gènere i societat