Catalunya 1400. El gòtic internacional

Catalunya 1400. El gòtic internacional

Print
2012 - Edició de Rafael Cornudella, amb  la col·laboració de Guadaira Macías i Cèsar Favà
Etiquetes museu: 
Descripció: 

Al llarg del segle XIV es produí un procés de dialèctica i síntesi entre els dos grans pols de la modernitat artística d’Europa: per una banda París, el nord de França i els antics Països Baixos, i per altra banda l’àmbit centroitailià, especialment la Toscana. Al voltant de 1400 aquest procés cristal·litzà en un nou codi estètic que, tot i haver-se formulat primerament en un àmbit francès i «francoflamenc», es nodrí també d’altres aportacions internacionals. El dinamisme artístic de l’àrea francoflamenca s’unia a la política de mecenatge i de prestigi dels Valois, la casa regnant a França, la qual cosa explica l’èxit d’un model cultural que havia de seduir molts altres prínceps i senyors europeus.

Catalunya s’incorporà decididament al circuit de l’internacionalisme, i ben aviat va reinterpretar amb originalitat un corrent estilístic en el qual es combinaven, en un peculiar equilibri, la filigrana i l’observació de la natura, l’elegància i l’expressió, el luxe material i l’habilitat de l’art. El fruit d’aquestes experiències constitueix un dels moments més plurals i intensos en la història de l’art català. Tant és així que avui els noms de Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan o Bernat Martorell formen part del cànon de l’art europeu medieval.

Redactat pels conservadors de l’Àrea d’Art Gòtic del MNAC i per diversos especialistes externs, el catàleg inclou, a més de les entrades dedicades a les peces i els conjunts exposats, una sèrie d’estudis que plantegen un estat de la qüestió i noves perspectives sobre aquesta etapa de l’art català, tot il·luminant els múltiples llaços que l’uneixen amb el seu context europeu. Tanquen el llibre dos estudis tècnics, un dels quals dedicat als brodats del frontal i el tern de sant Jordi de la capella del Palau de la Generalitat.

Exposició Catalunya 1400. El gòtic internacional
 

Edició: 

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Autor principal: 
Edició de Rafael Cornudella, amb la col·laboració de Guadaira Macías i Cèsar Favà
Autors: 

Edició de Rafael Cornudella, amb  la col·laboració de Guadaira Macías i Cèsar Favà

 

Any de publicació: 

2012

ISBN: 

978-84-8043-248-1

Pàgines: 

280

Format: 

29'7x24 cm

Enquadernació: 

rústica cosida

Idiomes: 

català i castellà

Exposició: 

exposició: 29 de març de 2012 - 15 de juliol de 2012

 
35 €

Publicacions

NONELL. Visions des dels marges

Hamada & Artigas. Els colors del foc

Antoni Campañà. La guerra infinita. Tensions d’una mirada (1906-1989)

Revista “Creixem amb l'art!” núm. 6