Passejades de museu

Passejades de museu

15, 16, 19 i 23 d'octubre de 2021

De 8 a 19.30 h
Lloc: 
Punt de trobada: plaça Espanya (torre esquerra mirant al Museu Nacional
Preus: 
Activitat de pagament amb inscripció prèvia.
Amics: 80€ | no Amics: 90€
Descripció:
Olot: el periple de la salvaguarda

Acompanyats per Mireia Capdevila, cocomissària de l’exposició El Museu en perill! Salvaguarda i endreça de l’art català durant la Guerra Civil, els Amics reviurem el periple que van seguir les obres d’art del Museu i d’altres per fugir del bel·licisme que envoltava la ciutat de Barcelona durant la tardor del 1936.

Començarem el nostre recorregut visitant el Museu de la Garrotxa, integrant de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya. Ubicat en un edifici d’estil neoclàssic, custodia una important col·lecció de l’Escola d’Art d’Olot, fundada per Josep Berga i Joaquim Vayreda. També hi podrem veure peces d’escultors com Josep Clarà i Miquel Blay, la cèlebre pintura de Ramon Casas La càrrega, i escultures d’Enric Casanova i Pau Gargallo.

A continuació, ens dirigirem a l’església de Sant Esteve, on es van custodiar les obres provinents del recentment inaugurat Museu d’Art Modern i de col·leccions particulars. De l’església, d’estil neoclàssic, en destaca el retaule barroc del Roser, obra de Pau Costa, així com també l’escultura del Sant patró, a l’altar major, feta amb alabastre per Josep Clarà. Cal remarcar la importància del Museu Tresor Parroquial, que guarda el valuosíssim Crist abraçat a la creu del Greco.

Seguidament, visitarem l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, on coneixerem el fons documental que es custodia d’aquesta etapa històrica, i podrem accedir a documentació original de les tasques d’adaptació de l’església de Sant Esteve en dipòsit d’art.

Després de dinar, acabarem aquesta passejada a la Casa Solà-Morales, obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Situada al passeig Miquel Blai, més conegut com el Firal, és el màxim representant del modernisme olotí.

El trasllat de les col·leccions artístiques a l’església de Sant Esteve d’Olot va suposar també el desplaçament de la Comissaria General de Museus a la capital de la Garrotxa. Aquesta secció ocupà el segon pis de la Casa Solà-Morales, on s’ubicaren els responsables de la Comissaria i tot l’equip tècnic.

 

Logo Amics Museu Nacional

Activitat dels #AmicsMuseuNacional

 

 

 

Informació i reserves: 

 

Reserveu la vostra plaça i espereu a rebre confirmació.

Per realitzar el pagament:

  • si sou Amics, i tenim les vostres dades bancàries, podeu autoritzar-nos a cobrar el rebut corresponent.
  • si no sou Amics, realitzeu transferència bancària al compte ES05 2100 0974 8902 0007 5498 en el termini d'una setmana des de la confirmació de la plaça (si no, la reserva quedarà sense efecte). Haureu d'indicar nom, cognoms i nom de l'activitat.

No es reemborsaran els diners de les cancel·lacions fetes a partir de 3 dies abans de l'activitat.

 

Passejada a Olot