Parlar amb la mirada. Intervenció de benestar emocional i salut per a la comunitat universitària mitjançant una activitat d’arts visuals i escriptura al museu

Parlar amb la mirada. Intervenció de benestar emocional i salut per a la comunitat universitària mitjançant una activitat d’arts visuals i escriptura al museu

Els dijous del 7 de novembre al 30 de gener de 2025 (excepte 5 i 26 de desembre i 2 de gener), de 16 a 17.30 h

 

Lloc: 
Sales de les col·leccions del Museu + Aula trenet
Descripció:
Activitat salutogènica. Projecte d’Arts i salut

Proposta de taller d’escriptura creativa, portat a terme al MNAC, per a promoure la millora i prevenció de la salut mental de la comunitat universitària, molt afectada per factors estressants. Les sales, les obres, els objectes i fins i tot els elements d’audiodescripció del museu serviran per dinamitzar un procés d’escriptura creativa.  Posteriorment, es treballarà en l’adaptació digital de l’activitat per poder donar un abast a un grup molt més ampli de la comunitat universitària.

 

Les peces del museu no només són observades, ens tornen l’esguard, ens interpel·len. Fa temps que l’espai museístic ha deixat de ser només un dipòsit d’obres d’art per esdevenir refugi. En enginyeria, el resguard és «la distància vertical entre la làmina d'aigua d'un riu o d'un canal i la cota per damunt de la qual es pot considerar el desbordament de l'aigua». Aquesta intervenció delimitarà aquest marge per tal d’explorar noves dreceres a través de l’escriptura creativa.

 

La intervenció la realitzarà la Mireia Pol Roca, una mediadora especialitzada en escriptura creativa, arts visuals i postgraduada en Arts en Salut. El projecte ha estat dissenyat en col·laboració amb el Servei d’Orientació Psicològica de la Facultat d’Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

Benestar emocional i salut mental en l’alumnat de les universitats

El 2022, el Ministeri d'Universitats, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, va fer un diagnòstic sobre la salut mental dels alumnes universitaris de l’Estat espanyol. Es van realitzar dos estudis, un de caràcter quantitatiu i un altre qualitatiu, i els resultats van ser publicats el juny de 2023. Les conclusions van ser molt clares i preocupants:

  • Més del 50% de l'alumnat ha percebut la necessitat de suport psicològic per problemes de salut mental recents durant el darrer quadrimestre.
  • Més del 50% de l'alumnat universitari ha consultat algun professional sanitari per un problema de salut mental.
  • La prevalença d’ansietat moderada o greu és d’aproximadament un/a de cada dos estudiants.

L’informe proposa una sèrie de mesures que cal tenir en compte, entre les quals hi ha la millora de la difusió dels serveis de salut mental. La Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) introdueix l'obligació de les universitats de tenir serveis gratuïts d'orientació psicopedagògica, de prevenció i foment del benestar emocional, així com la implementació de tutories, mentories que facilitin una participació estudiantil més gran en la vida universitària, amb aquest objectiu treballa el Servei d’Orientació Psicològica de la Facultat d’Enginyeria (UPC).

Aquesta intervenció segueix algunes de les propostes de millora que pauta l’estudi:

• Escriptura creativa, salut mental i benestar emocional

 

Nombrosos estudis avalen l’escriptura creativa com un recurs que permet als alumnes autogestionar la seva salut mental i el benestar personal. En aquest sentit, aquesta intervenció empra les arts visuals i l’escriptura creativa com a eines per crear vincles dins de la comunitat universitària, prevenir riscos de benestar emocional i acompanyar persones en tractaments psicològics.

La relació entre la literatura, l’escriptura narrativa i la medicina cada cop és més estreta. De fet, importants escriptors treballen en la línia de la medicina narrativa impulsada per la doctora Rita Charon  i la Universitat de Columbia (Nova York, EUA). La teràpia narrativa és una tècnica sòlidament establerta en el tractament psicològic, hi ha nombroses publicacions que així ho avalen, però ha estat en els darrers anys que la teràpia poètica s’ha anat consolidant científicament.

 

Organitzen: Universitat Politècnica de Catalunya i Museu Nacional d’Art de Catalunya 

 

 

Informació i reserves: 

 

Activitat gratuïta amb inscripció: [email protected]

Parlar amb la mirada