Publicats els primers volums de l’Enciclopedia del Románico en Cataluña
Publicats els primers volums de l’Enciclopedia del Románico en Cataluña
- L'11 de març de 2015 s'han presentat al museu els tres volums corresponents a Barcelona de l’Enciclopèdia del Romànic a Catalunya. L'acte ha estat presidit per José María Pérez Peridis, president de la Fundació Santa María la Real del Patrimonio Histórico, i per Miquel Roca i Junyent, president del Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
- La presentació ha tingut lloc a la Sala de Cúpula del Museu Nacional d’Art de Catalunya amb la participació d’algunes de les institucions que han col·laborat per fer possible aquesta publicació: el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma i Vilanova; la directora general adjunta de la Fundació Bancaria "la Caixa", Elisa Durán, i el director general de Transporte de Red Eléctrica de España, Carlos Collantes.
- Es tracta de tres volums editats en castellà i tres en català, que recopilen més d’un miler de testimonis, il·lustrats amb fotografies i mapes.
- La publicació forma part d’un projecte molt més ampli, l’ Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica, en el qual la Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico porta treballant pràcticament dues dècades i en la que han participat més d’un miler d’investigadors.
Els tres primers volums del romànic a Barcelona, editats per la Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, actualitzen els estudis realitzats fins al moment i es sumen a una col·lecció molt més àmplia, l’Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica, en la qual la Fundación porta treballant més de dues dècades i que amb aquesta publicació arriba als 45 volums, un projecte que, juntament amb el portal Romànic Digital, serveix per contribuir a la difusió internacional del romànic a la península Ibèrica.
“Quan fa onze anys vàrem presentar els primers volums de l’Enciclopedia del Románico en Castilla y León, no sospitàvem que estàvem posant la primera pedra d’un edifici que, amb el pas del temps, anava a adquirir una forma cada vegada més definida: l’Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica", explicava Peridis als amics, aficionats i investigadors reunits avui a la Sala de la Cúpula del Museu Nacional d’Art de Catalunya per assistir a la presentació dels primers volums de l’Enciclopèdia a Catalunya, els corresponents a Barcelona.
En la seva intervenció ha estat acompanyat pel president del Museu Nacional, Miquel Roca i Junyent, així com pels representants d’algunes de les institucions que han fet possible l’edició de l’Enciclopèdia com ara la directora general adjunta de la Fundació Bancària "la Caixa", Elisa Durán; el director general de Transporte de Red Eléctrica de España, Carlos Collantes, o el director general de Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Joan Pluma, que ha posat de relleu la significació del romànic català i la conveniència d’avançar en la seva descripció com a mesura per assegurar-ne la difusió i protecció.
De fet, els treballs d’investigació per als volums de Barcelona han estat possibles gràcies a la implicació de l’Obra Social “la Caixa”, Red Eléctrica de España, Fundación Ramón Areces, Fundación ACS i Ministeri de Cultura. Igualment, han comptat amb la col·laboració de la Generalitat i els bisbats de les diferents comarques on s’ha treballat.
Enciclopèdia del romànic a Barcelona
En aquest cas la Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico, a través del Centre d’Estudis del Romànic, ha comptat amb la col·laboració de Manuel Castiñeiras, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Jordi Camps, del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que han supervisat i coordinat els estudis històrics, mentre que l’arquitecte Jaume Moya ha fet el mateix amb els aixecaments planimètrics.
Els tres han dirigit un equip integrat per prop de 70 persones, entre historiadors i arquitectes, que després de diversos anys de treball, investigació i estudis previs, han aconseguit documentar prop d’un miler de testimonis romànics a 253 localitats, al llarg d’onze comarques. “Desplegats per camins i sendes, per valls i muntanyes, els joves llicenciats han catalogat tots els vestigis de Catalunya i ara els apropen a nosaltres, amb aquest primer lliurament dels volums de Barcelona”, va apuntar Peridis.
En tots els casos, el lector podrà trobar informació sobre la ubicació de la peça o el testimoni, la seva història i evolució. De la mateixa manera, sempre es recullen fotografies dels elements més destacats i planimetries del monument en qüestió, per facilitar una millor comprensió i anàlisis. A més de la catalogació de monuments, ordenats alfabèticament i per localitats, els llibres de Barcelona, dels quals s’han editat 1.500 exemplars, 750 en castellà i 750 en català, inclouen sis estudis previs que ens permeten aprofundir en aspectes com el descobriment del romànic, l’expansió del casal de Barcelona, la reorganització del territori, l’arquitectura romànica a Catalunya, l’escultura o les arts pictòriques del romànic català.
La publicació d’aquests tres volums constitueix una gran oportunitat per actualitzar els coneixements sobre el romànic a Catalunya en una obra de síntesi, després de diverses dècades d’investigació científica, de treballs d’excavacions arqueològiques i de restauracions que han renovat profundament l’estat de la qüestió.
Per primera vegada en la trajectòria de l’Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica, cada volum inclou a més un codi QR, que permet descarregar els estudis previs, l’índex i la bibliografia, amb l’objectiu que cada volum es pugui consultar o sigui adquirit per separat.
Durant la presentació s’ha avançat també que els propers a incorporar-se a la col·lecció seran els volums corresponents al romànic a Tarragona, alhora que es continua treballant en els de Lleida i Girona.
Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica
Tots es sumaran a l’Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica, un dels projectes editorials més ambiciosos de la Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico i un dels més grans esforços de documentació del patrimoni cultural del nostre país.
L’obra dirigida per l’arquitecte i dibuixant José María Pérez, Peridis, té com a meta apropar, tant a la comunitat científica com al gran públic, una completa visió de l’art romànic i, a través d’ell, de tota una època, de les seves gents i la seva història. El treball es fonamenta en la seva exhaustivitat, el seu caràcter metòdic, el compromís entre allò científic i allò accessible, la seva riquesa gràfica i una acurada edició; aspectes que el van fer mereixedor del Diploma Europa Nostra a la millor labor editorial el 2003 i que han dut la col·lecció a les principals llibreries i biblioteques internacionals.
Amb aquesta darrera incorporació l’Enciclopedia del Románico en la Península Ibérica suma 45 volums, corresponents a Castella i Lleó (17), Astúries (2 de romànic i 2 de preromànic); Cantàbria (3), Navarra (3), Madrid (1), La Rioja (2), Guadalajara (2), Cuenca (1), Saragossa (2), País Basc (3), Pontevedra (2), A Corunya (2) i Barcelona (3).
Una tasca ingent que, tal com va assenyalar Peridis, mai hauria estat possible sense la implicació de més d’un miler d’investigadors, arqueòlegs, arquitectes, delineants, fotògrafs, estudiants d’arquitectura, documentalistes, cartògrafs, traductors, editors. A tots ells Peridis va agrair l’ esforç, així com també, “a les nombroses persones i institucions que han participat i que encara participen en el projecte, a les quals devem molt”, assenyalava.
En el mateix sentit es pronunciava Elisa Durán, qui va assenyalar que aquesta publicació “quedarà com una obra fonamental o serà una obra de referència per a l’estudi de les generacions futures. Des de “la Caixa” hem volgut anar més enllà de la contribució als volums corresponents a Catalunya, hem col·laborat en el projecte de Galícia, per exemple, o hem anat també més enllà de l’ajuda econòmica apostant per projectes per la inserció laboral dels joves sense feina amb les Lanzaderas de Empleo y Emprendimiento Solidario”.
La Fundación Santa María la Real del Patrimonio Histórico, un proyecto cultural desde Castilla y León és una entitat privada sense ànim de lucre, i la seva missió fonamental és promoure iniciatives de desenvolupament sostenible, basades en l'estudi, investigació, restauració, conservació i difusió del patrimoni natural, social i cultural.
