El Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Jameel Arts & Health Lab i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) anuncien Healing Arts Barcelona

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Jameel Arts & Health Lab i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) anuncien Healing Arts Barcelona

Interval de dates: 
26/06/2025
  • Serà la primera campanya de l'esdeveniment internacional Healing Arts a l’Estat espanyol
  • Entre el 20 i el 26 d’octubre de 2025 s'activarà l'emergent ecosistema d'arts en salut de Catalunya

Barcelona, 26 de juny de 2025 — El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha signat un acord estratègic amb el Jameel Arts & Health Lab, en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per organitzar l'esdeveniment internacional Healing Arts Barcelona. Sota el lema “Les arts ens cuiden – la cultura és salut”, Healing Arts Barcelona se celebrarà del 20 al 26 d’octubre i inclourà centenars d’activitats i projectes a tot Catalunya. L’acord ha estat signat per Pepe Serra, director del MNAC, i Stephen Stapleton, cofundador del Jameel Arts & Health Lab, durant una reunió de treball al mateix museu, amb la presència de la Dra. Carmen Cabezas, membre del Comitè Assessor de Healing Arts Barcelona i referent de la salut pública nacional.

Organitzat conjuntament pel MNAC, el Jameel Arts & Health Lab, amb la col·laboració de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Healing Arts Barcelona té com a objectiu impulsar una transformació de polítiques públiques mitjançant la integració de les pràctiques artístiques i culturals en la promoció de la salut, la prevenció de malalties i la salut comunitària. La iniciativa encaixa en el procés de reflexió estratègica que està duent a terme el MNAC per tal de definir el museu també com un actiu comunitari generador de salut i benestar individual i col·lectiu i en la seva pionera i consolidada estratègia d'Arts en Salut.

Healing Arts Barcelona reflecteix el nostre compromís per ampliar el paper del museu com a agent de canvi cultural, social i sanitari,” ha afirmat Pepe Serra, director del MNAC. “No és només una plataforma d’intercanvi artístic i científic, sinó també una oportunitat perquè el museu promogui aliances i defensi la integració de la cultura en les polítiques públiques per millorar el benestar col·lectiu, en un moment clau per al museu”.

L’esdeveniment forma part del moviment global Healing Arts, que ja ha activat iniciatives a ciutats com Venècia, Londres, Nova York, Basilea, Jaipur, Houston, Atlanta i Escòcia, sovint en col·laboració amb institucions culturals i científiques de referència internacional. Aquesta serà la primera edició de la campanya Healing Arts a l’Estat espanyol i implicarà l’ecosistema català d’arts i salut en tota la seva amplitud.

Amb la participació d'una àmplia i creixent coalició d’institucions culturals, sanitàries i acadèmiques de tot Catalunya, el programa, que s’estendrà al llarg d’una setmana, abordarà la intersecció entre les arts (en totes les seves formes), la salut, la ciència i les polítiques públiques, amb activitats arreu del territori català. Inclourà un simposi internacional, conferències destacades, tallers, concerts, arts escèniques, projeccions, taules rodones, intervencions comunitàries i experiències artístiques en museus, centres sanitaris, universitats i altres espais. També es programaran activitats descentralitzades en nodes territorials com el Baix Llobregat, Lleida, Tarragona, Sitges, Granollers  i Vic.

En el marc de Healing Arts Barcelona, un equip de recerca del Jameel Arts & Health Lab, la New York University, la University of Edinburgh i la Universitat de Vic durà a terme un mapeig exhaustiu de l’ecosistema d’Arts en Salut a Catalunya. L’estudi documentarà i analitzarà sistemàticament la diversitat d’iniciatives i agents existents, i esdevindrà un recurs de gran importància per orientar polítiques públiques, col·laboracions estratègiques i processos de participació comunitària. Aquesta base d’evidència ha de facilitar la integració sostinguda de les arts en els sistemes de salut del país.

 

Aquest projecte té el suport dels Departaments de Cultura i de Salut de la Generalitat de Catalunya.

 

Per a més informació: healingartsbarcelona.org

 

https://www.youtube.com/watch?v=csmHn9t6XD

 

 

 

Sobre el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) és una institució cultural de referència ubicada al Palau Nacional de Montjuïc, construït amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929. Va obrir les portes per primera vegada l’any 1934 com a Museu d’Art de Catalunya, agrupant-hi la col·lecció d’art medieval. El 1995, ja com a Museu Nacional d’Art de Catalunya, es van inaugurar les noves sales d’art romànic, i progressivament es va ampliar la presentació pública de la col·lecció, un procés que culminà l’any 2004 amb la incorporació de l’art modern.

El MNAC està actualment immers en un ambiciós projecte d’ampliació cap a un segon edifici històric, que permetrà duplicar la seva superfície expositiva i reforçar el seu paper com a museu de país. Més enllà de la seva missió curatorial, el museu juga un paper clau en la innovació cultural i social, amb un fort compromís en l’educació, la inclusió i la salut comunitària. És reconegut internacionalment per la seva tasca pionera en programes d’arts en salut, en col·laboració amb hospitals, centres d’atenció primària, universitats i institucions públiques.

museunacional.cat

 

Sobre el Jameel Arts & Health Lab

Iniciat el gener del 2023 per l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Steinhardt School de la Universitat de Nova York (NYU), Community Jameel i Culturunners, el Jameel Arts & Health Lab és una iniciativa global que té com a objectiu millorar de manera mesurable la salut i el benestar mitjançant les arts. Amb un enfocament especial en comunitats invisibilitzades o poc ateses, el Lab combina evidència científica, incidència liderada per artistes i programes de capacitació per promoure la integració de les arts en l’atenció sanitària formal.

jameelartshealthlab.org