Una escultura de l’artista Parvine Curie ingressa al Museu gràcies a una donació
Una escultura de l’artista Parvine Curie ingressa al Museu gràcies a una donació
La donació, realitzada per Antonio Sagnier, contribueix significativament a la formació de la col·lecció d’art català de postguerra i segona avantguarda
L’escultura Première mère, una obra de l’any 1969-70 de Parvine Curie (Nancy, 1936), va ser adquirida pel col·leccionista Antonio Sagnier amb la intenció de donar-la al Museu per contribuir a enriquir la col·lecció d’art català de postguerra i segona avantguarda, que s’està conformant. Es tracta d’una escultura en bronze característica de l’estil de Parvine Curie en plenitud. En la línia de l’escultura abstracta de Oteiza, Chillida o Barbara Hepworth, l’artista explora el potencial expressiu de l’objecte tridimensional: volum, massa, superfície i buit. Curie li aporta la dimensió simbòlica a aquest plantejament geomètric amb la referència a la maternitat a través d’estructures arquitectòniques que són com cases o edificis de gran solidesa que protegeixen el seu nucli interior, un tema recurrent en l’obra de l’artista.
Recentment l’obra de Parvine Curie s’ha incorporat a la col·lecció permanent del Centre Pompidou de París, que també l’ha inclòs a l’exposició Elles font l’abstraction. També el MNAC ha ingressat diverses obres d’aquesta artista recentment: una sèrie de tres escultures de ceràmica a través de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya, i una sèrie de dibuixos donats per la mateixa artista. En ambdós casos es tracta d’obres corresponents a la seva primera època, quan vivia a Catalunya i encara signava amb el nom d’Arlette Martí.
Francesa d’origen iranià, Parvine Curie va viure, treballar i establir vincles profunds amb Catalunya, on va arribar el 1956. Aquesta part de la seva carrera va quedar soterrada pel fet que l’artista va fer les seves primeres exposicions amb el nom d’Arlette Martí, que canviarà posteriorment pel pseudònim de Parvine Curie. És la descoberta de l’art romànic el que la va portar a fer un viatge per Catalunya i a instal·larse a Barcelona. La influència del romànic de Sant Pere de Rodes és capdal per aquesta artista, que va muntar el seu primer estudi a la casa de les Punxes i va tenir-ne un segon just davant de l’esglèsia de Santa Maria del Mar. Amics fotògrafs com Xavier Miserachs o Colita la van fotografiar i, a través de les seves imatges, queda constància d’un esperit de llibertat i creació molt particular, especialment per la creació de màscares en ceràmica o amb materials trobats, de caràcter imaginatiu i monstruós. El 1969 Parvine Curie s’instal·la a París i a partir d’aquest moment la seva obra i la seva carrera adquiririen la seva plenitud. Parvine Curie ha mantingut un vincle constant amb Catalunya, i a partir dels anys seixanta passa els estius a Cadaqués, on l’arquitecte Lanfranco Bombelli dissenya el seu taller. El seu fill, el poeta i artista David Martí (1960-2007) va ser una figura de la bohèmia del poble empordanès.
El 1999 es va portar a terme una exposició de la seva obra al Monestir de Pedralbes i a la Galeria Maeght de Barcelona. El MNAC també ha exposat les seves obres amb ocasió de les exposicions Maternasis (2022) i Quina humanitat? (2023).
