Dos llibres col·lectius examinen la fabricació i la falsificació de moneda a la Barcelona del segle XIX

Dos llibres col·lectius examinen la fabricació i la falsificació de moneda a la Barcelona del segle XIX

Interval de dates: 
27/09/2017

Dimarts 10 d’octubre, a les 19 h, es presentaran a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona els volums La falsificació de moneda a la Catalunya del segle XIX i Les dues cares de la moneda. Fabricació versus falsificació a Catalunya que es centren en el període històric que va de la reobertura de la Seca o Casa de la Moneda de Barcelona, el 1808, a l’escàndol del duros sevillanos de 1908.

Els dos llibres han estat coordinats pel Dr. Albert Estrada-Rius, conservador en cap del Gabinet Numismàtic de Catalunya i editats en coedició per la Universitat Pompeu Fabra i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, dins la Col·lecció d’Estudis d’Història del Dret que dirigeix el Dr. Tomàs de Montagut, catedràtic d’Història del Dret de la Universitat Pompeu Fabra.

Aquestes obres col·lectives recullen, respectivament, els resultats de la jornada d’estudi La falsificació de moneda a la Catalunya del segle XIX, que es va celebrar al Museu Nacional el desembre de 2012 i del col·loqui internacional Les dues cares de la moneda. Fabricació versus falsificació a Catalunya que va tenir lloc el desembre de 2015, sota el patrocini de l’Antiga Fàbrica de Medalles Ausió, que exerceix un generós mecenatge sobre les activitats que organitza el Gabinet Numismàtic de Catalunya.

Aquestes trobades científiques i les dues publicacions tenen una clara continuïtat temàtica i posen èmfasi en un tema i un període als quals la historiografia havia prestat poca atenció: la Catalunya del segle XIX, immersa en la Revolució Industrial i en un despertar polític que també tenia implicacions en matèria monetària, com el tancament/reobertura de la seva casa de moneda.  La fabricació de moneda a la Seca de la Ciutat que, finalment, es tancarà el 1881, és reflex i testimoni d’aquests processos. Paral·lelament, el fenomen de la falsificació monetària  a Barcelona també és enorme i matèria de novel·la. Sobre aquests temes s’han centrat els especialistes que han treballat aspectes tant diferents com el paper de la legislació penal o la persecució judicial i policial dels falsificadors; les intervencions diplomàtiques de França per evitar la falsificació del seu numerari a la ciutat o bé el tractament del fenomen a la premsa escrita i als seus dibuixos humorístics, les vinyetes; l’estudi de diversos tallers falsaris localitzats gràcies a l’arqueologia, o algunes de les sèries de moneda falsa que es conserven al Gabinet Numismàtic de Catalunya. 

Les publicacions s’emmarquen en dues línies de recerca que impulsa el Gabinet Numismàtic de Catalunya a l’entorn de la fabricació de moneda a la Seca de Barcelona i del fenomen paral·lel de la falsificació monetària. Entre altres aportacions sobre aquest tema cal destacar l’exposició La moneda falsa de l’antiguitat a l’euro, presentada a la seu del Museu Nacional entre juny de 2010 i gener de 2012, i les actes del curs Revolució industrial i producció monetària. La Seca de Barcelona i el seu context, que va tenir lloc el 2013.

Portades publicacions: La falsificació de moneda a la Catalunya del segle XIX i Les dues cares de la moneda. Fabricació versus falsificació a Catalunya