Presentació de la renovació de la sala Ismael Smith al Museu d'Art de Cerdanyola

Presentació de la renovació de la sala Ismael Smith al Museu d'Art de Cerdanyola

Interval de dates: 
22/02/2023

El Museu d'Art de Cerdanyola presenta la nova exposició de la Sala Smith amb la rotació dels dibuixos i gravats (alguns inèdits) i les quatre escultures dipositades pel Museu Nacional d’Art de Catalunya, que completen aquest espai únic per a la difusió de la figura d’Smith.

L’1 de novembre de 1972 va morir Ismael Smith  que va irrompre en el panorama artístic barceloní en ple auge del Modernisme i aviat, pel seu esperit rebel i la seva visió moderna, crítica i irònica, va ser incorporat per Eugeni d’Ors a l’Olimp del Noucentisme.

Però més de 100 anys després, la seva obra esdevé un referent d’una gran vigència. El 2009, s'inaugurava el Museu d'Art de Cerdanyola, amb l’única sala que existeix sobre l'artista, on es poden veure escultures, dibuixos, gravats, ceràmiques, joies, dissenys i abundant documentació. I el 2017, el Museu Nacional d'Art de Catalunya va realitzar la gran retrospectiva Ismael Smith, la bellesa i els monstres, que consagraria i recuperaria a Smith com a un imprescindible de l’art català de principis del segle XX.

Tot coincidint amb el 50 aniversari de la mort de l’artista, el Museu d’Art de Cerdanyola, com a membre de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, rep el dipòsit permanent de quatre peces d’Smith de gran rellevància procedents del fons del Museu Nacional per a entendre la complexitat del personatge i de l’artista. Per una banda, l’autoretrat en bronze Nano de 1907 exemplifica el moment àlgid de la seva carrera, irònic i modern, una singular caricatura-escultura. També s’ha dipositat la màscara del músic lleidatà Enric Granados, que va inaugurar el casino de Cerdanyola, l’actual museu. Una de les peces més destacades és el cap de grans dimensions del Quixot, un enorme guix policromat que Smith realitzaria a la seva etapa americana i que podria ser un model per a un monument no realitzat. I, per últim, destaca una excepcional màscara d’Elisabeth Knapp en ceràmica policromada, adquirida l’any 2018 pel Museu Nacional, i que integrà la gran retrospectiva sobre l’artista.
 
 
Ismael Smith