La mostra Obrint Portes, creada per pacients adolescents d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques al MNAC, aterra a Vall d’Hebron
La mostra Obrint Portes, creada per pacients adolescents d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques al MNAC, aterra a Vall d’Hebron
El vestíbul de l’Hospital Infantil Vall d'Hebron acull fins a l’1 de juliol l’exposició “Obrint Portes”, resultat d’una intervenció terapèutica que combina el gaudi de l’art i la creació artística organitzada pel MNAC per a pacients oncològics de 12 a 17 anys de l’hospital.
L’exposició amb peces artístiques creades per pacients adolescents del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha viatjat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al vestíbul de l’hospital per continuar amb el seu objectiu d’explorar el potencial de l’art com a eina terapèutica. Després de quatre mesos al MNAC, Vall d’Hebron ha donat la benvinguda a l’exposició en un acte emotiu on els protagonistes del projecte han compartit l’experiència amb pacients i professionals.
El projecte “Obrint Portes” s’emmarca en el programa Arts en Salut del MNAC i l’Institut Català de la Salut (ICS). L’acompanya un estudi de recerca per valorar l’impacte en la salut del grup de participants, que permetrà eixamplar la base d’evidència del potencial de les arts en la millora de la salut de les persones i identificar eines i estratègies terapèutiques basades en l’art.
Per què dissenyar una porta?
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el MNAC van treballar conjuntament en el disseny del projecte. Durant tres mesos i nou sessions, entre novembre i gener, els dimarts a la tarda, els adolescents i les seves famílies tenien cita al MNAC on se’ls va proposar crear una peça artística: una porta.
Partint de la idea que l’art esdevé un espai per compartir i per expressar-se, des de l’observació, el diàleg i la creació, la intervenció va arrencar amb una pregunta: “què és una porta per a tu?”. Després d’una pluja d’idees van acabar amb una paraula a partir de la qual dissenyarien la porta. “Seguretat”, “novetat” o “privacitat” van ser algunes de les paraules que donen lloc a les obres.
Un cop definit el projecte en esbossos, els nois i noies van comptar amb el suport dels equips tècnics del Museu, com el d’infraestructures, el de conservació preventiva i el de fusteria. Van anar transformant unes portes nues fins a convertir-se en les obres d’art plenes de significat i vida.
El projecte ha tingut en compte les famílies, que viuen intensament el procés de la malaltia. Mentre els adolescents treballaven al taller, se’ls va oferir les sessions ‘Tardes d’Art’, un espai per compartir la seva experiència a través de tertúlies d’art dinamitzades per una educadora. La iniciativa va ser favorable i la prova és que pares i mares tenen un grup de WhatsApp on mantenen el vincle i continuen fent activitats mediades pel MNAC.
Investigar noves eines terapèutiques
Tot i que l’art conviu als hospitals amb els sèrums i tensiòmetres, hi havia pocs estudis sobre els seus efectes en pacients oncològics pediàtrics. Se sap que escoltar música ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang o que pintar millora la gestió de l’estrès i ajuda en estats depressius. “Però amb aquest projecte estem investigant si les activitats desenvolupades poden afavorir la salut mental i emocional, com ara mitigar l’ansietat, símptomes depressius i trastorn d’estrès posttraumàtic”, ha descrit Anna Saló, psicooncòloga de Vall d’Hebron i investigadora principal del projecte. “Els pacients adolescents amb càncer tenen més risc de patir malestar emocional i aïllament social per les característiques del tractament, que poden implicar ingressos freqüents i/o limitació d’activitats i condicions que afecta la seva qualitat de vida”, assenyala. “Si les conclusions són positives, el projecte ‘Arts en Salut’ es podria ampliar amb la voluntat de seguir creant nous projectes que estudiïn la connexió entre art i salut en altres patologies”, assenyala Carlota Aguilera, mànager d’assajos clínics i investigadora del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtriques de Vall d’Hebron.
Aquesta tercera col·laboració del MNAC i Vall d’Hebron en el programa Arts en Salut, s’ha finançat gràcies a les botes amb les quals Leo Messi va fer el gol número 644 amb el FC Barcelona i va superar el rècord de Pelé com a màxim golejador amb un mateix equip. Es van subhastar a l’emblemàtica casa Christie’s per 140.000 euros.
