Art en context quotidià. Formació al Museu Nacional d'Art de Catalunya
Art en context quotidià. Formació al Museu Nacional d'Art de Catalunya
El Museu Nacional d'Art de Catalunya i Apropa Cultura organitzen una formació dins del curs Educa amb l'Art 23/24 "En Òrbita”
Es tracta d’una sessió pràctica i vivencial per compartir el fet creatiu a través de la vivència individual i col·lectiva. La formació girarà al voltant de l'exposició La mà guiada al Museu Nacional d'Art de Catalunya, que ens donarà l'oportunitat de conèixer formes de creativitat que ens apropen a les pràctiques artístiques més personals i sanadores, aquelles que sorgeixen de l'experiència visionària de dues dones que fan servir l'art com a mediació i sanció d'experiències vitals de dol.
El propòsit és poder orbitar en la creativitat de Josefa Tolrà i Madge Gill. Ens endinsarem a la seva cosmovisió psíquica que parteix del contacte amb allò invisible i que es manifesta a través del dibuix i el brodat.
Partirem d'una vivència artística individual amb les seves obres, per després compartir-la amb la resta de les persones participants. L'agulla, el fill, la vivència individual, la realitat col·lectiva, les lectures, el cos i el moviment entre d’altres, seran les eines que farem servir per endinsar-nos a la seva obra des de una mirada holística que uneix el cos, la ment i l’esperit.
Aquesta formació, adreçada a professionals de l'acció social i educativa, ens obrirà les portes a una creació quotidiana per ajudar als i les professionals de l'àmbit social i educatiu a portar l'art al dia a dia dels seus centres socials. No és necessari tenir coneixements artístics, només ganes de gaudir i compartir!
Formadores:
- Ester G. Mecías
Artista Visual i Investigadora Independent d'Espiritualitats Heterodoxes. Llicenciada per la Universitat de Belles Arts de Barcelona, beca Bilateral en MassArt, Massachusetts College of Art and Design, Boston, USA, entre altres Beques, Ajudes i Residències. Ha cursat Estudis Internacionals en Antroposofia, Goetheanum, Suïssa 2019-20. Forma part i és secretària de V-W –Visionary Women Art—, on investiga sobre l'obra de Hilma af Klint i Emma Kunz. Cofundadora del col·lectiu artístic indisciplinar Les Salonnières, Barcelona 2006-2018.
- Pilar Bonet
Pilar Bonet Julve és professora de Crítica d’art a la Universitat de Barcelona. Crítica i comissària, en els darrers anys dedica la seva voluntat d’estudi a les “artistes que no volien ser artistes”, tot destacant les seves aportacions sobre la creativitat d’autores visionàries europees nascudes abans del 1950, iniciant un nou espai crític sobre la creació gràfica, tèxtil i literària de dones liminars en la història de l’art des d’una perspectiva feminista, entre elles, la catalana Josefa Tolrà (1880-1959) i l’aragonesa Julia Aguilar (1899-1979).
