Cerca a la col·lecció
Coneixem bona part de la fesomia de l'antic retaule major de Sant Pere de Cubells, tot i que es va desmembrar a causa de la construcció d'un nou conjunt barroc i les seves parts es van dispersar. Era un moble de tècnica mixta: el cos principal estava format per un cicle pictòric dedicat a l'apòstol, que devia cloure amb aquesta taula, i s'articulava entorn de la talla del sant, atribuïda a Pere de Sant Joan (Museu Frederic Marès), un escultor oriünd de la Picardia (França). Al museu conservem també un fragment de la predel·la, és a dir, de la part horitzontal inferior del retaule, dedicada als Goigs de la Mare de Déu.
Coneixem bona part de la fesomia de l'antic retaule major de Sant Pere de Cubells, tot i que es va desmembrar a causa de la construcció d'un nou conjunt barroc i les seves parts es van dispersar. Era un moble de tècnica mixta: el cos principal estava format per un cicle pictòric dedicat a l'apòstol, que devia cloure amb la taula de la Crucifixió de sant Pere, conservada al museu, i s'articulava entorn de la talla del sant, atribuïda a Pere de Sant Joan (Museu Frederic Marès), un escultor oriünd de la Picardia (França). Aquesta taula és un fragment de la predel·la, és a dir, de la part horitzontal inferior del retaule, dedicada als Goigs de la Mare de Déu.
Aquesta esplèndida taula central i els dos cossos de predel·la amb sants (que en el seu dia devien flanquejar un sagrari) són les úniques parts conservades d'un retaule. Està dedicat a la Mare de Déu i va ser pintat per a una de les capelles de la girola de la catedral de Tortosa, probablement cap a la dècada dels anys vuitanta del segle XIV. El compartiment de la Verge amb l'Infant voltats d'àngels músics és una versió de gran delicadesa i refinament d'un tipus iconogràfic que va gaudir d'una fortuna immensa a l'època. Pere Serra, l'autor del retaule, va pertànyer a una família de pintors que van acabar encapçalant la pintura catalana de la segona meitat del segle XIV.