Original para el libro «Maternasis»

Print
Ubicación: 
Obra no expuesta
Artistas / Creadores / Autoridades: 
Núria Pompeia

Barcelona, 1931-2016

Etiquetas museo: 
Etiquetas sociales: 
Descripción:

Núria Pompeia va ser la pionera de la il·lustració humorística feminista al nostre país. Va ser protagonista de la militancia feminista a finals del seixanta i les dècades següents (col·lectiu ANCHE, 1975). El seu treball i el seu posicionament coincidia així amb el d’artistes com Mari Chordà o dibuixants també com Montserrat Clavé. Va ser redactora en cap de la mítica revista satírica Por Favor. Va publicar a nombroses revistes i la seva obra va tenir una gran popularitat. El seu estil es caracteritza per un traç molt simple, elemental, però que juga molt bé amb els blancs i, tot i ser mordaç i transgressor, manifesta una suavitat amable i sensual per moments. És un treball eficaç des d’un punt de vista expressiu i atrevit en el seu discurs, sense excloure certa tendresa que s’ha de valorar com a posicionament.

Maternasis és el primer llibre publicat per Núria Pompeia. La data és molt interessant i primerenca, el 1967 (editorial Kairós). L'obra està pensada de manera unitària, com un relat continu magistralment conduït només amb imatges que relata el procés d'un embaràs des de la perspectiva exclusivament femenina. L'intimisme i la crítica social s'hi conjuguen de manera simbiòtica, plenament coherent.

S'ofereix el conjunt de tots els dibuixos que conformen el llibre, més sis estudis previs descartats (total de 78 dibuixos). Es tracta d'una obra clau en molts sentits: com a inici de la trajectòria de Pompeia, en el qual defineix el seu estil característic, tot fent prova d'un criteri experimental (especialment amb l'ús del collage, d'inspiració Pop) que després s'atenuaria, i alhora com a testimoni d'una de les primeres expressions d'una mirada feminista sobre la maternitat.

El museu està interessat a ingressar l’obra a les seves col·leccions per la seva qualitat i significació històrica. Podria acompanyar a altres obres de la mateixa cronologia i orientació de Mari Chordà, Montserrat Clavé o Roser Bru, ajudant a recuperar l’aportació de les dones a l’avantguarda crítica de la segona meitat del segle XX.

Dibujo

1967

Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional d'Art, 2021

Num. de catálogo: 

254647-002

Siglo:
Tinta sobre paper
Tema: Figura humana