ART, CONFLICTE, MEMÒRIA

VÍCTIMES I REPRESSIÓ

ACTIVITAT FAMILIAR — Kati Horna, dins el cicle «Petites històries, grans dones»

A partir de l’11 de març, al canal de Youtube Petites històries, grans dones

Preu: Gratuït
Espai: En línea, Youtube del Museu Nacional

Vídeoconte dedicat a la fotoperiodista anarquista d’origen hongarès Kati Horna (1912-2000) que va treballar com a fotoreportera a la Guerra Civil espanyola i posteriorment va emigrar a Mèxic.
Organitzat amb: Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Museu Picasso, Museu del Disseny, Museus d’Esplugues, Fundació Miró i Museu d’Història de Catalunya.

XERRADES AMB DEBAT — La vida truncada

10 de juny a les 18 h

Preu: Gratuït amb reserva prèvia
Espai: Nacional (Sala de la Cúpula) i Yotube

Xerrada sobre refugiats, perseguits, marginats i exiliats en temps de guerra. Amb la participació de Ruben Wagensberg, expert en migracions i drets humans; Blanca Garcés, investigadora del CIDOB en immigració i refugiats, i la doctora Cristina Blasi Casagran, professora lectora Serra Húnter a la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora del projecte H2020 ITFLOWS.
Moderat per: Núria Perales, periodista i cap de comunicació del Museu.

XERRADES AMB DEBAT — La mort silenciada

16 de juny a les 18 h

Preu: Gratuït amb reserva prèvia
Espai: Nacional (Sala de la Cúpula) i Yotube

Xerrada sobre les fosses comunes, amb la participació de Víctor Fernández, periodista cultural especialitzat en la recerca de les despulles de Federico García Lorca; Espe Pons, artista, fotògrafa i autora de l’assaig fotogràfic Sota la llum del mar sobre les víctimes del franquisme, i Juli Cuéllar, historiador de la Direcció General de Memòria Democràtica.

Moderat per: Pepe Serra, director del Museu Nacional.

TEATRE — Rastres-Argelers. D’Aina Huguet

7 de juliol a les 20.30 h (70 min.)

Preu: Gratuït
Espai: Museu Nacional (Sala Oval) i a Centres Cívics de Barcelona

Teatre de text que presenta un viatge a la memòria dels refugiats de la Guerra Civil que de camí a l’exili van ser tancats als camps de concentració del Rosselló, espais on va regnar una barbàrie extrema amb la complicitat tant de l’Estat francès com del govern franquista.

PODCAST — Sonoritats subversives: veus, guerrilles i refugis LGTBI

28 de setembre a les 18.30 h

7 d’octubre a les 18.30 h

Preu: Gratuït amb reserva prèvia
Espai: Centre LGTBI de Barcelona i en línia

2 trobades a càrrec de Víctor Ramírez, doctor en Història de l’Art, i conduïdes per Núria Perales, periodista i cap de comunicació del museu:

 

Volum I. “Guerrilles”. Amb la intenció de recuperar veus queer invisibilitzades, es posaran en relació iconografies del Museu centrades en la lluita de les guerrilles republicanes amb l’acció queer.

Amb la col·laboració de Teo Pardo, activista transfeminista i educador sexual i Laura Vila, actriu i activista intersex.

Volum II. “Refugis”. En aquesta ocasió es reprendran els imaginaris de l’evacuació i del refugi per tal de rastrejar la noció d’exili LGTBI, des de la Guerra Civil fins a l’actualitat.

Amb la col·laboració de Lídia García, historiadora de l’art especialitzada en cultura popular espanyola i estudis de gènere, i Cinta Moreno, actriu, cantant i co-fundadora de la Cia. La Copla de Wisconsin.

CINEMA — Josep, Aurélien Froment “Aurel”, 2020, en el marc de «7è Art. Cinema al Museu»

21 d’octubre a les 19 h

Preu: Gratuït amb inscripció prèvia

Espai: Museu Nacional (Sala Oval)

Film d’animació que narra la història real del dibuixant Josep Bartolí i el seu pas com a refugiat republicà per un dels camps de concentració que va improvisar el govern francès.

CONTINGUT EXTRA

Visites comentades a les exposicions

Eduquem per la pau. Activitats per a les escoles

Activitats programades als centres cívics de Barcelona

Propostes exclusives per als Amics del Museu

Nit del Museu Nacional, 3 de juliol