Published on Museu Nacional d'Art de Catalunya (https://www.museunacional.cat)

Inici > Printer-friendly > Conservació-Restauració

Conservació-Restauració

Print
  • Especialitats
  • Estudiant la col·lecció
  • Enllaços

Les actuacions de conservació-restauració de les obres d’art s’articulen a l’entorn de diverses especialitats: conservació preventiva, laboratori científic, documentació i intervenció de restauració en les especialitats de pintura sobre fusta i escultura policromada, pintura sobre tela, pintura mural traspassada, mobiliari, obra d’art sobre paper i fotografia, material petri, metall i arts del foc.

La preservació de les col·leccions és un dels objectius del Museu Nacional i, per això, cal controlar els paràmetres ambientals i obtenir un entorn estable per a les obres, i supervisar les condicions dels sistemes expositius, la manipulació i l’emmagatzematge de les obres d’art. Les alteracions que es produeixen en l’obra d’art poden comportar tractaments de desinsectació, desinfecció, consolidació, estabilització de suport i policromia, fixació, neteja i reintegració dels materials constitutius.

Els projectes de restauració, l’estudi dels processos i les causes de degradació requereixen un coneixement aprofundit de l’obra d’art i la seva història. L’examen, l’estudi tècnic i l’anàlisi científica dels materials comporta sovint un treball de recerca interdisciplinari.

Si voleu més informació sobre restauració-conservació i conservació preventiva o consultar sobre els serveis de radiografia o ús de la cambra d’anòxia, podeu adreçar-vos, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, prèvia petició a conservacio-restauraci[email protected] [1] o al 93 622 03 60.

Diferents projectes de recerca  duts a terme pels investigadors del museu.

  • Explorant l'or [2]

Com aplicaven els artistes els fulls d’or o aconseguien l’efecte del daurat? A Explorant l’or, els conservadors-restauradors del museu expliquen les diferents tècniques i els instruments que s’utilitzaven en la pintura mural i els retaules d’època medieval a l'hora de representar l'or.

  • La Majestat Batlló [3]

Hi havia indicis d’una possible superposició de policromies. Radiografies, reflectografies, fotografies amb llum ultraviolada i rasant i un estudi estratigràfic han permès caracteritzar els aspectes matèrics i tècnics, i comprovar l’existència d’una policromia subjacent. En poques generacions es va tornar a pintar l’escultura per renovar-ne l’aspecte.

  • Lapidació de sant Esteve [4]

És la primera restauració-intervenció integral d’una pintura mural traspassada amb l’estudi de nous materials per realitzar els neutres, que ha comportat una anàlisi prèvia amb fotografies amb llum difusa, rasant i ultraviolada, exàmens radiogràfics, reflectografia d’infraroig i anàlisis estratigràfiques.

  • La conversió de sant Pau de Juan Bautista Maíno [5]

Després d'un llarg procés d’investigació i restauració dut a terme gràcies al patrocini de BNP Paribas i la seva Fundació, els experts del museu han pogut identificar La conversió de sant Pau com una de les poques produccions que es conserven del pintor natural de Pastrana Juan Bautista Maíno, un dels introductors a Espanya de la cultura figurativa de Caravaggio i del cercle de pintors actius a Roma a principis del segle XVII.

  • El violinista de Pablo Gargallo [6]

La incompatibilitat entre la planxa de plom i la fusta de l'ànima de l'escultura ha alterat El violinista que ha entrat en un procés de degradació. Amb l'ajut de tècniques no destructives, s'ha pogut conèixer la tècnica d'execució de Pablo Gargallo i s'han localitzat les alteracions de l'interior de l'escultura. Tot plegat permetrà concretar quina ha de ser a partir d'ara la intervenció en l'escultura per aturar-ne la degradació.

  • Setge de Breda de Jacques Callot

Estudi d’un gravat de 1627-1628 que plasma el setge de Breda de 1624-1625. Un estudi aprofundit [7] ha permès veure que la tècnica utilitzada és l'aiguafort i ha corroborat que el gravat és anterior al segle XVIII.

Veure treballs vinculats a la col·lecció duts a terme pels estudiants en pràctiques al museu [8]

  • Victoria & Albert Museum  [9]
  • The National Gallery  [10]
  • Louvre  [11]
  • Rijksmuseum [11]
  • The J.Paul Getty Museum  [12]
  • The Art Institute of Chicago  [13]
  • Museum of Fine Arts Boston  [14]
  • Musée des beaux-arts du Canada  [15]
  • The Metropolitan Museum of Art  [16]
  • Museu Munch Oslo [17]
  • Centre de Recherche et de Restauration des musées de France  [18]
Explorant l'or a  l'Espai EducArt

Explorant l'or [2]

 

El Museu Explora

 

 

 

Per saber-ne més, Restauració de béns culturals [19] (vídeo del programa Arts i oficis, canal 33)

 

 

PDF icon Conclusión resumen de la Jornada sobre la Conservación Preventiva en los Documentos de Préstamo - pdf 129 Kb [20]
/

Links
[1] mailto:[email protected]
[2] https://www.museunacional.cat/ca/explorant-l'or
[3] https://www.museunacional.cat/ca/majestat-batlló
[4] https://www.museunacional.cat/ca/sant-esteve-lapidacio
[5] https://www.museunacional.cat/ca/sant-pau-de-maino
[6] https://www.museunacional.cat/ca/violinista-gargallo
[7] https://vimeo.com/55858679
[8] https://www.museunacional.cat/ca/treballs-destudiants-en-practiques
[9] https://www.vam.ac.uk/page/c/conservation/
[10] https://www.nationalgallery.org.uk/paintings/caring-for-the-paintings/
[11] https://www.louvre.fr/etudes-et-recherche
[12] https://www.getty.edu/museum/research/
[13] https://www.artic.edu/about-us/departments/conservation-and-science-2
[14] https://www.mfa.org/collections/conservation-and-collections-management
[15] https://www.beaux-arts.ca/
[16] https://www.metmuseum.org/research/conservation-and-scientific-research
[17] https://munchmuseet.no/en/
[18] https://es.c2rmf.fr/
[19] https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/arts-i-oficis/restauracio-de-bens-culturals/video/5593385/
[20] https://www.museunacional.cat/sites/default/files/conclusiones_jornada_cen_129_kb_4.pdf